TV m:agazin: Вјештачке шкрге претварају људе у рибе

M:tel
TV m:agazin: Вјештачке шкрге претварају људе у рибе

Не пропустите прилику да се и ове суботе, 07.05.2016. године, опустите уз најновије вијести из свијета технологије које вам доноси емисија м:агазин.

Водитељка Јелена Бабић вам доноси причу о броду-дрону који лови подморнице,  вјештачким шкргама уз помоћ којих ћете ронити без боце за кисеоник и Моделу 3 Елон Маска, тренутно најјефтинијем електромобилу. Емисија ће бити емитована на програму Алтернативне телевизије од 16:15 часова.

Готово да више нема области у којој дронови не проналазе сврху и не олакшавају људима обављање различитих активности. Брод-дрон ACTUV, у власништву америчке компаније DARPA, испловио је почетком априла из бродоградилишта у Портланду и кренуо у лов на подморнице. Његова мисија биће прикупљање података о локацијама подморница и њиховим рутама кретања. Морски дрон је у стању да потпуно самостално прелази хиљаде километара на отвореном мору и крстари брзином од 27 чворова (око 50 километара на сат). Компанија која је позната по мистериозним изумима не жели да открива превише детаља о пловилу, али оно што је познато да ће ови дронови своје задатке убудуће обављати без потребе за ангажовањем морнара.

Јужнокорејац Јеабџун Џеон осмислио је веома занимљив концепт који би људе, уз помоћ вјештачких шкрга, могао претворити у рибе. Концепт Тритон омогућиће да, без употребе боце са кисеоником, боравимо под водом колико год будемо жељели. Шкрге које подсјећају на ронилачку маску функционишу као респиратор за дисање. Док се вода усисава у шкрге, специјални систем за филтрирање пропушта кисеоник, а задржава молекуле воде. Кисеоник се након тога враћа у танк из којег га ронилац удише, а систем контролише микропроцесор који ради уз помоћ батерије. И док је мало ко вјеровао у пројекат, млади дизајнер је успио прикупити 837 хиљада долара, који би могли омогућити да вјештачке шкрге ускоро пронађу пут до тржишта.

Компанија Тесла је крајем марта представила Модел 3, који тренутно важи за најјефтинији електрични аутомобил. Најновији електрични аутомобил из Тесла Моторс-а са једним пуњењем батерија може да пређе готово 350 километара, а до брзине од 100 километара на сат му је потребно мање од шест секунди. И овај аутомобил ће имати стандардну аутопилот опцију и брзо пуњење, што је за износ од 35 хиљада долара колико ће коштати, сасвим прихватљиво. Кров Теслине „тројке" израђен је од стакла, а иако је најповољнији модел ове компаније унутрашњост је идентична оној из скупљег С модела, у којем централни гребен краси огромни екран од 15 инча.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана