Тек ријетки наградили раднике

Данијела Бајић
Тек ријетки наградили раднике

БАЊАЛУКА - Док многи послодавци у Српској због негативних посљедица изазваних пандемијом вируса корона радницима исплаћују минималце или их отпуштају, постоји и неколицина оних који су своје раднике наградили за пожртвованост.

Према подацима Савеза синдиката Републике Српске, готово на прсте једне руке се могу набројати послодавци који су за вријеме епидемије показали да је брига о радницима на првом мјесту и наградили их у знак захвалности што су свој посао професионално обављали и кад је било најтеже. Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић истакла је да је пандемија показала да су радници најважнији фактор за развој економије.

- Запослени у гранама у којима није обустављен рад су показали максималну професионалност и солидарност. Нажалост, само мали број послодаваца је препознао ту вриједност радника и њихову пожртвованост те их наградио - казала је Мишићева.

Један од свјетлијих примјера је фирма ЕФТ - Рудник и Термоелектрана “Станари”, која је за 870 запослених уз мартовску плату исплатила и по 500 марака бонуса. Директор ове фирме Саво Мирковић каже да су се на тај корак одлучили имајући у виду ситуацију и страх од отказа који је владао међу радницима у многим фирмама у Српској и шире.

- Хтјели смо да на тај начин својим радницима покажемо колико нам значе и да нема мјеста за страх да ће остати без посла - казао је Мирковић и додао да су радили све вријеме придржавајући се свих прописаних мјера.

У “Меркатору БХ”, чији маркети такође раде све вријеме током ванредне ситуације уз придржавање свих прописаних мјера, кажу да су својим радницима уз редовну априлску плату и дио регреса исплатили и по 100 марака стимулације.

- За предан и пожртвован рад у веома необичним и тешким околностима стимулацију у Српској добио је 121 радник из малопродаје и логистике, док је свим радницима подијељен регрес у износу од 360 КМ - истакли су у том предузећу и додали да у протеклом периоду ниједан запослени није добио отказ, већ су ангажовани додатни радници.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да сваки послодавац одлучује и ради у складу са својим могућностима.

- Има послодаваца који су се у протеклом периоду суочили са огромним падом промета, а с друге стране, много мање је оних који су добро пословали. Наравно, свака помоћ и награда раднику је добродошла, међутим, тренутна ситуација није таква да се може очекивати да буде много више таквих послодаваца - рекао је Тривић и додао да ће успјех бити и ако у будућности буду сачувана сва радна мјеста.

Стимулацију у износу од 1.000 КМ за вријеме пандемије, када је у питању јавни сектор у Српској, добили су припадници МУП-а, комунални полицајци, инспектори и медицинари. 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана