Tek rijetki nagradili radnike

Danijela Bajić
Tek rijetki nagradili radnike

BANjALUKA - Dok mnogi poslodavci u Srpskoj zbog negativnih posljedica izazvanih pandemijom virusa korona radnicima isplaćuju minimalce ili ih otpuštaju, postoji i nekolicina onih koji su svoje radnike nagradili za požrtvovanost.

Prema podacima Saveza sindikata Republike Srpske, gotovo na prste jedne ruke se mogu nabrojati poslodavci koji su za vrijeme epidemije pokazali da je briga o radnicima na prvom mjestu i nagradili ih u znak zahvalnosti što su svoj posao profesionalno obavljali i kad je bilo najteže. Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić istakla je da je pandemija pokazala da su radnici najvažniji faktor za razvoj ekonomije.

- Zaposleni u granama u kojima nije obustavljen rad su pokazali maksimalnu profesionalnost i solidarnost. Nažalost, samo mali broj poslodavaca je prepoznao tu vrijednost radnika i njihovu požrtvovanost te ih nagradio - kazala je Mišićeva.

Jedan od svjetlijih primjera je firma EFT - Rudnik i Termoelektrana “Stanari”, koja je za 870 zaposlenih uz martovsku platu isplatila i po 500 maraka bonusa. Direktor ove firme Savo Mirković kaže da su se na taj korak odlučili imajući u vidu situaciju i strah od otkaza koji je vladao među radnicima u mnogim firmama u Srpskoj i šire.

- Htjeli smo da na taj način svojim radnicima pokažemo koliko nam znače i da nema mjesta za strah da će ostati bez posla - kazao je Mirković i dodao da su radili sve vrijeme pridržavajući se svih propisanih mjera.

U “Merkatoru BH”, čiji marketi takođe rade sve vrijeme tokom vanredne situacije uz pridržavanje svih propisanih mjera, kažu da su svojim radnicima uz redovnu aprilsku platu i dio regresa isplatili i po 100 maraka stimulacije.

- Za predan i požrtvovan rad u veoma neobičnim i teškim okolnostima stimulaciju u Srpskoj dobio je 121 radnik iz maloprodaje i logistike, dok je svim radnicima podijeljen regres u iznosu od 360 KM - istakli su u tom preduzeću i dodali da u proteklom periodu nijedan zaposleni nije dobio otkaz, već su angažovani dodatni radnici.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da svaki poslodavac odlučuje i radi u skladu sa svojim mogućnostima.

- Ima poslodavaca koji su se u proteklom periodu suočili sa ogromnim padom prometa, a s druge strane, mnogo manje je onih koji su dobro poslovali. Naravno, svaka pomoć i nagrada radniku je dobrodošla, međutim, trenutna situacija nije takva da se može očekivati da bude mnogo više takvih poslodavaca - rekao je Trivić i dodao da će uspjeh biti i ako u budućnosti budu sačuvana sva radna mjesta.

Stimulaciju u iznosu od 1.000 KM za vrijeme pandemije, kada je u pitanju javni sektor u Srpskoj, dobili su pripadnici MUP-a, komunalni policajci, inspektori i medicinari. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana