Свака трећа беба рођена царским резом

Милијана Латиновић
Свака трећа беба рођена царским резом

Бањалука - Свака трећа беба у РС током прошле године на свијет је дошла царским резом, а нису ријетке ни породиље које ову хируршку интервенцију захтијевају и онда када не постоје медицинске индикације за то.

У прилог томе говоре подаци из болница широм Српске, гдје се порођај царским резом обавља у готово 30 одсто случајева. Све већем броју царских резова доприноси и већи број трудноћа насталих вантјелесном оплодњом, али и просјечна старост трудница. И док љекари савјетују да је идеална доб жене да постане мајка између 22. и 25. године, све је више оних које се за мајчинство одлучују након 30. године.

На Клиници за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра РС (УКЦ РС) лани је рођено 3.187 беба.

- У прошлој години царским резом порођено је 29 одсто жена, односно овим хируршким захватом на свијет су дошле 924 бебе - рекли су у УКЦ-у РС.

Жене неријетко захтијевају царски рез, углавном због страха од природног порођаја. У болници "Свети врачеви" Бијељина кажу да је уочен пораст броја порођаја оперативним путем.

- На нашем одјељењу лани је порођено 988 жена, при чему је њих 274 порођено царским резом, односно 27,7 одсто, док је у 2014. години овај проценат био 23 одсто - рекли су у овој болници.

Иако све више трудница тражи оперативно завршавање порођаја, љекари истичу да се царски рез ради само у случају строгих акушерских индикација. У болници "Свети апостол Лука" у Добоју број порођаја царским резом током прошле године већи је за више од три одсто него годину раније.

- У нашој болници лани су рођена 1.293 новорођенчета, од тога њих 399 царским резом. За све оне породиље код којих процијенимо да се могу природно породити, иде се на почетак порода природним путем - казао је специјалиста гинекологије и акушерства др Златан Марковић.

Наглашава да постоје индикације када је царски рез оправдан, као што су: сужена карлица, близаначка трудноћа, и томе слично. Љекари истичу да је послије природног порода жена здрава и способна за све активности, док послије царског реза опоравак траје дуже и могуће су разне постоперативне компликације.

- Када се жена порађа царским резом у општој анестезији, остаје ускраћена за први контакт са бебом који се деси неколико часова касније. Код епидуралне анестезије, која се не ради у нашој установи, мајка има могућност одмах по рођењу за први контакт са бебом - казао је Марковић.

Начелник Одјељења за гинекологију и акушерство у Болници Источно Сарајево др Синиша Зубић истиче да све чешће труднице долазе са захтјевом да се породе царским резом, али у том случају болница има строге критеријуме.

- Настојимо да у случају медицинских индикација за сваки царски рез обезбиједимо потписе три љекара специјалиста па тек онда приступамо оперативном захвату. У случају када трудница тврди да због страха не смије да се породи природно и захтијева царски рез, мора донијети дијагнозу од психијатра - казао је Зубић и додао да су у овој болници прошле године обављена 454 порода, од тога 125 царским резом.

Из болнице "Др Младен Стојановић" у Приједору истакли су да је током прошле године за свега неколико процената смањен укупан број порођаја, али и царских резова, у односу на годину раније. У овој болници лани су обављена 732 порода, од чега 154 царским резом.

У Институту за јавно здравство РС истакли су да је у 2014. години проценат порода царским резом у Српској износио 24 одсто од укупно 9.158 порода.

Анестезија

Љекари истичу да је различит пород царским резом у општој анестезији и спиналној анестезији.

У општој, породиља се уводи у анестезију, односно спава, док је у спиналној породиља будна, учествује у самом породу, али без осјећаја у доњем дијелу тијела.

Разлози за царски рез

- трудноћа настала вантјелесном оплодњом

- просјечна старост трудница

- близаначка трудноћа

- здравствени разлози

Код природног порода

- жена је здрава

- опоравак краће траје

- има контакт са бебом одмах по рођењу

Код порода царским резом

- могуће постоперативне компликације

- опоравак дуже траје

- контакт с бебом тек неколико часова након порода

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана