Svaka treća beba rođena carskim rezom

Milijana Latinović
Svaka treća beba rođena carskim rezom

Banjaluka - Svaka treća beba u RS tokom prošle godine na svijet je došla carskim rezom, a nisu rijetke ni porodilje koje ovu hiruršku intervenciju zahtijevaju i onda kada ne postoje medicinske indikacije za to.

U prilog tome govore podaci iz bolnica širom Srpske, gdje se porođaj carskim rezom obavlja u gotovo 30 odsto slučajeva. Sve većem broju carskih rezova doprinosi i veći broj trudnoća nastalih vantjelesnom oplodnjom, ali i prosječna starost trudnica. I dok ljekari savjetuju da je idealna dob žene da postane majka između 22. i 25. godine, sve je više onih koje se za majčinstvo odlučuju nakon 30. godine.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS) lani je rođeno 3.187 beba.

- U prošloj godini carskim rezom porođeno je 29 odsto žena, odnosno ovim hirurškim zahvatom na svijet su došle 924 bebe - rekli su u UKC-u RS.

Žene nerijetko zahtijevaju carski rez, uglavnom zbog straha od prirodnog porođaja. U bolnici "Sveti vračevi" Bijeljina kažu da je uočen porast broja porođaja operativnim putem.

- Na našem odjeljenju lani je porođeno 988 žena, pri čemu je njih 274 porođeno carskim rezom, odnosno 27,7 odsto, dok je u 2014. godini ovaj procenat bio 23 odsto - rekli su u ovoj bolnici.

Iako sve više trudnica traži operativno završavanje porođaja, ljekari ističu da se carski rez radi samo u slučaju strogih akušerskih indikacija. U bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju broj porođaja carskim rezom tokom prošle godine veći je za više od tri odsto nego godinu ranije.

- U našoj bolnici lani su rođena 1.293 novorođenčeta, od toga njih 399 carskim rezom. Za sve one porodilje kod kojih procijenimo da se mogu prirodno poroditi, ide se na početak poroda prirodnim putem - kazao je specijalista ginekologije i akušerstva dr Zlatan Marković.

Naglašava da postoje indikacije kada je carski rez opravdan, kao što su: sužena karlica, blizanačka trudnoća, i tome slično. Ljekari ističu da je poslije prirodnog poroda žena zdrava i sposobna za sve aktivnosti, dok poslije carskog reza oporavak traje duže i moguće su razne postoperativne komplikacije.

- Kada se žena porađa carskim rezom u opštoj anesteziji, ostaje uskraćena za prvi kontakt sa bebom koji se desi nekoliko časova kasnije. Kod epiduralne anestezije, koja se ne radi u našoj ustanovi, majka ima mogućnost odmah po rođenju za prvi kontakt sa bebom - kazao je Marković.

Načelnik Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo u Bolnici Istočno Sarajevo dr Siniša Zubić ističe da sve češće trudnice dolaze sa zahtjevom da se porode carskim rezom, ali u tom slučaju bolnica ima stroge kriterijume.

- Nastojimo da u slučaju medicinskih indikacija za svaki carski rez obezbijedimo potpise tri ljekara specijalista pa tek onda pristupamo operativnom zahvatu. U slučaju kada trudnica tvrdi da zbog straha ne smije da se porodi prirodno i zahtijeva carski rez, mora donijeti dijagnozu od psihijatra - kazao je Zubić i dodao da su u ovoj bolnici prošle godine obavljena 454 poroda, od toga 125 carskim rezom.

Iz bolnice "Dr Mladen Stojanović" u Prijedoru istakli su da je tokom prošle godine za svega nekoliko procenata smanjen ukupan broj porođaja, ali i carskih rezova, u odnosu na godinu ranije. U ovoj bolnici lani su obavljena 732 poroda, od čega 154 carskim rezom.

U Institutu za javno zdravstvo RS istakli su da je u 2014. godini procenat poroda carskim rezom u Srpskoj iznosio 24 odsto od ukupno 9.158 poroda.

Anestezija

Ljekari ističu da je različit porod carskim rezom u opštoj anesteziji i spinalnoj anesteziji.

U opštoj, porodilja se uvodi u anesteziju, odnosno spava, dok je u spinalnoj porodilja budna, učestvuje u samom porodu, ali bez osjećaja u donjem dijelu tijela.

Razlozi za carski rez

- trudnoća nastala vantjelesnom oplodnjom

- prosječna starost trudnica

- blizanačka trudnoća

- zdravstveni razlozi

Kod prirodnog poroda

- žena je zdrava

- oporavak kraće traje

- ima kontakt sa bebom odmah po rođenju

Kod poroda carskim rezom

- moguće postoperativne komplikacije

- oporavak duže traje

- kontakt s bebom tek nekoliko časova nakon poroda

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana