Суша ратарима узела и здравствено осигурање

Данијела Стоканић
Суша ратарима узела и здравствено осигурање

Бањалука - Здравствену књижицу у првих шест мјесеци у Републици Српској, осим 41.700 радника, није могло овјерити ни готово 5.000 пољопривредника, јер због беспарице нису могли себи да уплате доприносе.

Због несавјесних послодаваца и кршења закона, радници, иако су пријављени на здравствено осигурање, практично су неосигурани, па у случају одласка код љекара за обичан преглед морају да издвоје најмање пола дневнице. Иако за вратом немају несавјесне послодавце, пољопривредницима је данак узела суша, па као разлог неуплаћивања доприноса наводе лошу ситуацију у аграру.

Према подацима Фонда здравственог осигурања РС, од 11.869 пољопривредника који су пријављени на здравствено осигурање, њих 4.831 не плаћа доприносе за здравствено осигурање.

- Процијењени губитак прихода Фонда због неплаћања доприноса за категорије запослених и пољопривредника за првих шест мјесеци ове године износи око 44,9 милиона КМ - рекли су у овој установи.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истакао је да је ово једна у низу чињеница која говори у каквом је стању аграр.

- Пензионери и пољопривредници у Српској су сигурно најодговорнија група грађана, која на вријеме измирује обавезе према држави. Међутим, у околностима у којима се сада налазимо, због посљедица суше, прекомјерног увоза и немогућности пласмана властитих производа, у овом моменту нисмо у могућностид издвајамо новац и за доприносе - рекао је Маринковић.

Он је истакао да су од надлежних тражили да по истој основи омогуће и плаћање доприноса за раднике који надниче, међутим, каже, нису наишли на разумијевање.

- Упркос томе, и даље ћемо тражити начин да се, кад се колико-толико поправи аграрна слика, и нашим радницима омогући уплата доприноса - рекао је Маринковић.

Како би помогла у санирању посљедица суше, Влада РС је донијела одлуку да пољопривредницима исплати 11 милиона марака. Ратари, који су ипак успјели да колико-толико спасе род од суше, истичу да немају коме да га продају, јер је роба из увоза преплавила тржиште.

Свијест

У Фонду здравственог осигурања РС су истакли да у РС још није развијена свијест о важности уплате доприноса за здравствено осигурање, иако је укупни дуг послодаваца по овом основу око 280 милиона марака.

- Тим новцем бисмо могли финансирати, примјера ради, здравствене услуге које се раде у свим болницама на једногодишњем нивоу - казали су у Фонду.

Додали су да би тим новцем, примјера ради, могли да финансирају лијечење осигураника изван граница РС или набавку цитостатике на вишегодишњем нивоу, као и лијекове за специфична обољења, биолошку терапију и друго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана