Судови дугују адвокатима,43 милиона марака

Д. С.
Судови дугују адвокатима,43 милиона марака

Бањалука - Адвокати који заступају странке по службеној дужности, по основу накнада, од надлежних судова у РС потражују 4,43 милиона марака.

У Министарству правде РС истичу да је до кашњења у исплати накнада дошло због тога што у буџету РС претходних година судовима није било одобрено довољно новца.

- Осим тога, разлог су и изузетно високе тарифе о наградама и накнади трошкова за рад адвоката - казали су у министарству.

У Министарству финансија РС истичу да се велики дио наведених обавеза налази у поступку извршења и биће измирен према потражиоцима, у наредном периоду.

- Када је ријеч о вјештацима, дуговања према њима су знатно мања и односе се углавном на 2015. годину, те на дио који ће се платити по извршним рјешењима јер су исти тужени - казали су у овом министарству.

Према ријечима предсједника Адвокатске коморе РС Бранислава Ракића потраживања адвоката се односе и на накнаду по ослобађајућим пресудама која пада на трошак буџета.

- Одређеном броју адвоката крајем прошле године исплаћен  је дио доспјелих износа из протеклих година. Настојаћемо и у наредном периоду да нађемо начин за исплату тих дуговања - рекао је Ракић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана