Студије по свјетском рецепту одскочна даска за будућност

Јасмина Салопек
Студије по свјетском рецепту одскочна даска за будућност

БАЊАЛУКА - Које занимање изабрати, шта у будућности радити и од чега се најбоље може живјети само су неке од дилема многих матураната, који су у петак по те и још бројне одговоре дошли из свих крајева Српске у кампус бањалучког Универзитета гдје су факултети представили своје студијске програме.

Више од 2.000 будућих бруцоша је захваљујући “Дану отворених врата Универзитета у Бањалуци”, који су организовали Студентски парламент и Унија студената РС, искористило прилику да чује важне информације и смјернице о студирању на факултетима за које су показали интересовање.

Једна од њих је и Валентина Тодоровић из Мркоњић Града која се опредијелила да студира у Бањалуци јер Универзитет нуди много могућности.

- Надам се да ћу уписати Економски факултет јер сам ученик Економске школе и наставила бих у том смјеру - казала је Тодоровићева.

Матуранту прњаворске Гимназије Теу Милановићу највише пажње привукли су Електротехнички и Природно-математички факултет.

- Планирам да студирам у Бањалуци, а амбиције су ми да идем у иностранство на мастер. Већ сада се види да ће конкуренција при упису бити велика, али потрудићу се да остварим своју жељу - рекао је Милановић и додао да бањалучки Универзитет нуди велики спектар могућности.

На “Дану отворених врата”, између осталих, своје програме представили су Факултет политичких наука, Електротехнички, Шумарски, али и Рударски факултет из Приједора.

Студент треће године електротехнике Ненад Ђорђић покушао је будућим бруцошима дочарати како изгледа школовање у тој образовној установи.

- Наш факултет иде у корак са развојем свјетске технологије, пратимо трендове, а студенти показују изванредне резултате на међународним такмичењима - појаснио је Ђорђић матурантима који су помно слушали.

Истакао је да су његове колеге свјетски шампиони из микроелектронике, што будућим студентима може да буде подстрек, али и знак да не морају ићи на престижне факултете у свијету како би стекли знање, јер то имају и у својој држави и увијек су конкуренти.

Предсједник Савеза студената Шумарског факултета Раде Јањић истакао је да та високошколска установа нуди бројне могућности при запослењу.

- Будући студенти имаће најбоље услове за студирање, јер им нудимо спој природе и теоретског знања - истакао је Јањић, казавши да Шумарски факултет прати свјетске и европске стандарде.

“Рудари” из Приједора будућим колегама по професији покушали су објаснити предности студирања на њиховом факултету, истичући да је Рударски факултет у том граду једина високошколска образовна установа у Српској која образује рударске, геолошке инжењере, као и инжењере заштите животне средине.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин истакао је да су бројне предности које бањалучки факултети нуде.

- Омогућили смо практично бесплатно студирање на Универзитету у Бањалуци и практично бесплатан студентски смјештај - рекао је Гајанин те истакао да ће ове академске године бити акредитовано неколико нових студијских програма.

Будимир

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Српске Жељко Будимир истакао је да су услови за студирање на Универзитету у Бањалуци међу најбољим у региону, а Влада РС континуирано ради на подизању квалитета образовања. Нагласио је да Универзитет у Бањалуци константно напредује на свјетским академским листама.

- “Дан отворених врата” Бањалучки универзитет традиционално организује и ова активност има добре резултате, јер студенти матурантима објашњавају основне ствари о студирању - рекао је Будимир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана