Studije po svjetskom receptu odskočna daska za budućnost

Jasmina Salopek
Studije po svjetskom receptu odskočna daska za budućnost

BANjALUKA - Koje zanimanje izabrati, šta u budućnosti raditi i od čega se najbolje može živjeti samo su neke od dilema mnogih maturanata, koji su u petak po te i još brojne odgovore došli iz svih krajeva Srpske u kampus banjalučkog Univerziteta gdje su fakulteti predstavili svoje studijske programe.

Više od 2.000 budućih brucoša je zahvaljujući “Danu otvorenih vrata Univerziteta u Banjaluci”, koji su organizovali Studentski parlament i Unija studenata RS, iskoristilo priliku da čuje važne informacije i smjernice o studiranju na fakultetima za koje su pokazali interesovanje.

Jedna od njih je i Valentina Todorović iz Mrkonjić Grada koja se opredijelila da studira u Banjaluci jer Univerzitet nudi mnogo mogućnosti.

- Nadam se da ću upisati Ekonomski fakultet jer sam učenik Ekonomske škole i nastavila bih u tom smjeru - kazala je Todorovićeva.

Maturantu prnjavorske Gimnazije Teu Milanoviću najviše pažnje privukli su Elektrotehnički i Prirodno-matematički fakultet.

- Planiram da studiram u Banjaluci, a ambicije su mi da idem u inostranstvo na master. Već sada se vidi da će konkurencija pri upisu biti velika, ali potrudiću se da ostvarim svoju želju - rekao je Milanović i dodao da banjalučki Univerzitet nudi veliki spektar mogućnosti.

Na “Danu otvorenih vrata”, između ostalih, svoje programe predstavili su Fakultet političkih nauka, Elektrotehnički, Šumarski, ali i Rudarski fakultet iz Prijedora.

Student treće godine elektrotehnike Nenad Đorđić pokušao je budućim brucošima dočarati kako izgleda školovanje u toj obrazovnoj ustanovi.

- Naš fakultet ide u korak sa razvojem svjetske tehnologije, pratimo trendove, a studenti pokazuju izvanredne rezultate na međunarodnim takmičenjima - pojasnio je Đorđić maturantima koji su pomno slušali.

Istakao je da su njegove kolege svjetski šampioni iz mikroelektronike, što budućim studentima može da bude podstrek, ali i znak da ne moraju ići na prestižne fakultete u svijetu kako bi stekli znanje, jer to imaju i u svojoj državi i uvijek su konkurenti.

Predsjednik Saveza studenata Šumarskog fakulteta Rade Janjić istakao je da ta visokoškolska ustanova nudi brojne mogućnosti pri zaposlenju.

- Budući studenti imaće najbolje uslove za studiranje, jer im nudimo spoj prirode i teoretskog znanja - istakao je Janjić, kazavši da Šumarski fakultet prati svjetske i evropske standarde.

“Rudari” iz Prijedora budućim kolegama po profesiji pokušali su objasniti prednosti studiranja na njihovom fakultetu, ističući da je Rudarski fakultet u tom gradu jedina visokoškolska obrazovna ustanova u Srpskoj koja obrazuje rudarske, geološke inženjere, kao i inženjere zaštite životne sredine.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin istakao je da su brojne prednosti koje banjalučki fakulteti nude.

- Omogućili smo praktično besplatno studiranje na Univerzitetu u Banjaluci i praktično besplatan studentski smještaj - rekao je Gajanin te istakao da će ove akademske godine biti akreditovano nekoliko novih studijskih programa.

Budimir

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željko Budimir istakao je da su uslovi za studiranje na Univerzitetu u Banjaluci među najboljim u regionu, a Vlada RS kontinuirano radi na podizanju kvaliteta obrazovanja. Naglasio je da Univerzitet u Banjaluci konstantno napreduje na svjetskim akademskim listama.

- “Dan otvorenih vrata” Banjalučki univerzitet tradicionalno organizuje i ova aktivnost ima dobre rezultate, jer studenti maturantima objašnjavaju osnovne stvari o studiranju - rekao je Budimir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana