Струја и кирија “шишају” муштерије

Јана Кезић
Струја и кирија “шишају” муштерије

БАЊАЛУКА - Поскупљење репроматеријала, комуналија, али и повећање кирије довело је до још једног скока цијена услуга уљепшавања, па су тако бројни фризерски салони широм Српске кориговали цјеновнике, а они који то још нису учинили, планирају у наредном периоду.

У фризерским салонима кажу да су цијене отишле и до 20 одсто, али да грађани, без обзира на то, и даље редовно долазе као и прије поскупљења.

Да су цијене више него лани, потврдила је за “Глас Српске” и представница фризера и козметичара РС при Занатско-предузетничкој комори Републике Српске и власница салона “Цапелли” из Бањалуке Радмила Бањац.

Како каже, цијене струје и кирије су доста више, лани су била два таласа поскупљења репроматеријала, а за крај фебруара најављен је нови скок цијена репроматеријала за око 20 до 30 одсто.

- Од децембра смо наше цијене подигли за око 20 одсто, али само одређених услуга. Цијене за сада нећемо мијењати, видјећемо како ћемо се моћи уклопити, али ако у овој години буде још нових поскупљења набавног материјала, нема простора да остану на истом, јер се нећемо моћи покрити - казала је Бањчева.

Наглашава да код муштерија ипак нема негодовања.

- Цијене свега осталог су отишле горе па не видимо разлог зашто не би поскупјела и фризура, то је луксуз и није неопходно - сматра Бањчева.

Да су цијене нешто више него лани, потврдили су и у бањалучком фризерском салону “Чуперак”.

- Цијене зависе од категорије салона и ту нема правила, као и од тога шта муштерије траже. Никада нисмо ни имали претјерано ниске цијене, па је тако мушко шишање десет марака, док је женско прање косе, шишање и  фенирање 30 КМ - рекли су у овом салону додајући да имају сталне клијенте.

У једном бањалучком мушком фризерском салону кажу да су цијене подигли само за једну марку, па је тако шишање осам марака, али истичу да им се муштерије жале да у појединим салонима та цијена иде и до 19 КМ.

Цијене су кориговали и фризери у Бијељини, гдје у једном салону кажу да су због поскупљења струје, воде и репроматеријала били приморани повећати цијене за око пет марака у односу на лани, док у фризерском студију “Снежана” из Требиња кажу да то планирају у наредном периоду и то за неких десет одсто.

Марко К. из Козарске Дубице каже да му је шишање од ове године скупље за око 20 одсто.

- Некада сам шишање плаћао десет, а сада плаћам 12 КМ. Не знам колико је то оправдано с обзиром на то да је током пандемије било поскупљење од 25 одсто, али ипак, како год, и даље идем код истог фризера иако се може наћи и јефтиније. Вјероватно је само ствар навике - рекао је Марко К.

Потрошачи

У Удружењу грађана “ToPeeR” из Добоја кажу да, нажалост, поскупљења више нису никаква новост.

- Цијене сваким даном расту и грађани нису ни изненађени иако поскупљења фризерских услуга утичу на кућни буџет. Морамо се прилагодити ситуацији, с обзиром на то да скоро све цијене на тржишту расту, то ланчано утиче на поскупљења одређених услуга - рекли су у овом удружењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана