Страх од нових поскупљења пуни замрзиваче

Јана Кезић
Страх од нових поскупљења пуни замрзиваче

БАЊАЛУКА - С обзиром на то да су цијене меса више него лани, у појединим месницама у Српској кажу да грађани због тога купују мање количине него раније, док, с друге стране, има и оних који у страху од нових поскупљења праве залихе и пуне своје замрзиваче.

Најаве пољопривредника да ће цијене прасића и товљених свиња у наредном периоду бити знатно више подстакле су поједине грађане да купују веће количине меса, а то потврђују у месницама широм Српске.

У “ЗП комерцу” из Бијељине за “Глас Српске” су казали да је у посљедње вријеме повећана потражња.

- Могуће је да грађани купују више меса, јер праве залихе и страхују од нових поскупљења - казали су у овој месници.

Највише се, кажу, купују јунећи и свињски бут.

- Дневно отприлике продамо око 60 килограма свињског бута, док се јунећег прода нешто мало мање - рекли су у овој месници.

Продајом су задовољни и у месници “Сара” из Модриче.

- Продаја, хвала богу, иде поприлично добро, а највише се купује свињетина, која је најповољнија - рекли су у овој месници.

Објаснили су да грађани купују веће количине меса када је сезона сушења.

У месници “Денда” у Билећи истичу да грађани највише купују телетину и јунетину, те свињско месо.

- Грађани купују исте количине као и лани. Увијек је било да неко има и да неко нема, па тако неко купује пола килограма, а неко пет - рекли су у овој месници додајући да се људи распитују за цијене, јер планирају да праве залихе за зиму. 

С друге стране, у месници “Код Лазе” у највећем граду Српске кажу да грађани купују мање количине меса него ранијих година.

- Код нас се добро продају све врсте меса, али се осјети да грађани купују мање количине - рекли су у овој месници.

Додали су да и код њих ипак највеће интересовање влада за свињетину, јер је најјефтинија.

- Муштерије се распитују и како ће се цијене кретати у наредном периоду, јер желе да праве залихе за зиму или да купе месо за сушење - казали су у овој месници.

У месници “Код Дуле” из Бањалуке кажу да се грађани највише одлучују за јунетину те да се радним данима највише продаје месо за кување, док викендом цвјета продаја роштиља.

У Удружењу грађана “ТоПееР” из Добоја кажу да имају информацију да је у великим маркетима опала потражња за месом.

- Ако се до сада куповало пола килограма, сада се купује 300 грама, а ријетко ко сада купује и цијело пиле - рекли су у овом удружењу. Додали су да грађани обично прате када су акције па купују по нижим цијенама.

- Цијене меса су више, па је то самим тим много већи издатак него прошле године, зато грађани не купују пуно - кажу у овом удружењу.

Да су поскупљења меса велики удар на џеп потрошача, показују и подаци Завода за статистику РС, према којима је за килограм јунетине с костима у септембру било потребно издвојити 12,12 КМ, док је у истом мјесецу лани она коштала 8,53, а цијена телетине без костију скочила је на 24,05 са прошлогодишњих 19,91 марку.

Увоз

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, током девет мјесеци ове године увезено је 48.134.470 килограма меса, чија је вриједност већа од 302,7 милиона марака.

- У том периоду највише је увезено меса из Италије и то у вриједности већој од 74,6 милиона марака - подаци су Спољнотрговинске коморе. Осим Италије, БиХ месо увози и из Холандије, Пољске, Аустрије, Њемачке, Данске, Мађарске, Турске и других.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана