Становници Новог Града због нуклеарног отпада шаљу писма Међународној агенцији за атомску енергију

Agencije
Становници Новог Града због нуклеарног отпада шаљу писма Међународној агенцији за атомску енергију

НОВИ ГРАД  - Истакнути спортски радник Александар Јанковић из Новог Града упутио је писмо Међународној агенцији за атомску енергију (ИАЕА) са сједиштем у Бечу у којем изражава забринутост због намјере Хрватске да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" одлаже у општини Двор, у близини границе са БиХ.

 

Јанковић је рекао да су му пријатељи помогли и превели писмо на енглески и њемачки језик.

- Идеја је да пошаљемо на адресу ИАЕА неколико хиљада мејлова људи овог краја. Ваљда ће их бар прочитати. Не могу да не дам допринос макар као појединац да спријечим то зло које нам се спрема - рекао је он.

Јанковић је подијелио садржај писма на "Фејсбуку".

- Рачунам на подршку пријатеља и свих забринутих грађана, да и на овај начин искажемо своје противљење. Посебно љути чињеница коју износе стручњаци из БиХ и Хрватске да је избор локације начињен уз кршење хрватских прописа, а да не говоримо о кршењу међународних конвенција те да је назначена локација била најлошије рангирана приликом бодовања потенцијалних локација - наводи Јанковић.

У писму се подсјећа да је планирана локација удаљена 850 метара од ријеке Уне и на самој граници БиХ и Хрватске.

- Приликом сачињавања стратешких докумената који се односе на збрињавање радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива, Хрватска није узимала у обзир ни минимална права и интересе становништва које живи са друге стране границе, у БиХ- подсјећа Јанковић.

Јанковић, који је ову активност покренуо прије мјесец, каже да је добио подршку пријатеља и грађана који су такође упутили писма ИАЕА, али до сада није стигао одговор ове међународне агенције. Хрватска планира да радиоактивни отпад одлаже на Трговској гори у непосредној близини Новог Града и свега 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна", чиме би било угрожено око 300.000 становника у сливу ове ријеке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана