Српска добија 300 љекара специјалиста

Драгана Орловић
Српска добија 300 љекара специјалиста

Бањалука - Здравственим установама у Републици Српској у овој години одобрено је 318 специјализација и 21 супспецијализација, захваљујући којима ће љекарима бити омогућено усавршавање из многих области, од педијатрије, инфектологије, интерне и ургентне медицине, дјечје хирургије до кардиологије и кардиохирургије.

Прилику за стручно обучавање и стицање нових знања добиће запослени у јавним и приватним болницама, клиникама, стоматолошким ординацијама и домовима здравља, а највише специјализација планира највећа здравствена установа, односно Универзитетски клинички центар (УКЦ) РС и то 129, наведено је у годишњем плану за ову годину, који је објављен у “Службеном гласнику РС”.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић каже да је у питању допуњени план специјализација и супспецијализација, урађен на основу потреба здравствених установа, које су се инфраструктурно развијале и добиле нове објекте и опрему.

- Изузетно је значајно улагање у људство у здравственом систему. И раније смо у овај сегмент улагали, али сада се спектар услуга и потреба становништва све више усложњава, па изискује адекватну обуку и усавршавање, као и добро планирање, да бисмо све те потребе задовољили - казао је Шеранић и додао да ће менаџмент здравствених установа, као и ранијих година, сносити све трошкове специјализација и супспецијализација својих кадрова.

Менаџери здравствених установа дужни су, како каже, да пажљиво испланирају оспособљавање новог кадра, а када заврши њихова специјализација да организују пружање услуга за које су се усавршили.

- Наши љекари на специјализације ће ићи у Србију, али и на разне клинике у региону и у Европи - рекао је Шеранић.

Директор УКЦ РС Владо Ђајић каже да ће љекари те установе на специјализацију и супспецијализацију из области кардиологије и кардиохирургије ићи у Институт за кардиоваскуларне болести “Дедиње” у Београду и у Институт за кардиоваскуларне болести Војводине у Сремској Каменици.

- Много је важан модеран простор и савремена опрема у здравственом систему, али најважнији је ипак квалитетан кадар, јер добар хирург може оперисати и у привременом објекту - поручио је Ђајић.

Према његовим ријечима, УКЦ се одувијек залагао за максималну едукацију свог кадра.

- Историјска ствар је да ћемо први пут ускоро добити нашу кардиохирургију. То ће у великој мјери олакшати живот пацијентима, јер више неће морати ићи преко границе због операција срца. Неки их, нажалост, никада и не дочекају, а оспособљавањем ове гране медицине биће доста краће листе чекања и мањи трошкови цјелокупног лијечења - нагласио је Ђајић.

Директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић каже да је у здравству најважније усавршавање љекара.

- Најважније је имати квалитетне специјалисте. То је једино и исплативо. Све остало је празна прича. Код нас раде одлични љекари специјалисти, међу којима је велики број оних који ће за десетак година отићи у пензију. Ако се узме у обзир да једна специјализација траје у просјеку пет-шест, а неке и седам година, сада је оптималан рок да младе љекаре пошаљемо на усавршавање - казао је Марић.

*Неке од одобрених специјализација за ову годину

УКЦ РС

- кардиологија - 8

- кардиохирургија -3

Универзитетска болница Фоча

- васкуларна хирургија - 2

- ургентна медицина - 2

Болница “Др Младен Стојановић” Приједор

- радиологија - 2

- грудна хирургија - 1

Болница Градишка

- клиничка фармација - 1

- ургентна медицина - 1

Болница “Свети апостол Лука” Добој

- психијатрија - 1

- офтамологија - 1

Болница “Свети врачеви” Бијељина

- гинекологија и акушерство - 2

- патологија - 1

Болница Источно Сарајево

- урологија - 1

- неурологија - 1

Болница Требиње

- пулмологија -1

- психијатрија - 1

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана