Срце и тумори траже лијек у иностранству

Милијана Латиновић
Срце и тумори траже лијек у иностранству

Бањалука - Болести срца и тумори најчешћи су узрок одласка пацијената из Српске на лијечење у иностранство, које Фонд здравственог осигурања РС годишње кошта око 20 милиона марака.

У Фонду истичу да су кардиолошка обољења годинама уназад разлог број један због којих пацијенти морају на лијечење изван граница РС. На другом мјесту су неуролошке болести (тумори), а слиједе генетска испитивања, обољења крви и друге тешке дијагнозе чије лијечење није могуће у здравственим установама у Српској.

- Само у прошлој години за лијечење пацијената са кардиоваскуларним обољењима у иностранству издвојено је седам милиона марака - истакли су у Фонду.

Додају да је охрабрујућа чињеница што је број пацијената који се лијечи у иностранству у опадању, али је порастао трошак по пацијенту, што говори да се пружају скупље и компликованије услуге, чиме се продужава период болничког лијечења.

- Мали број пацијената је упућен на лијечење у здравствене установе у Италији, Аустрији, Њемачкој и Турској и ту се ради о оперативним захватима које није могуће урадити у РС или у Србији - рекли су у Фонду.

Појашњавају да се осигураници упућују у здравствене установе које са Фондом имају потписан уговор, а углавном се налазе у Србији и ФБиХ. Процедура за одлазак у иностранство почиње у здравственој установи гдје је пацијент лијечен. Наиме, конзилијум љекара предложи да се лијечење обави ван РС и тај приједлог, заједно са неопходном документацијом, здравствена установа доставља Фонду. Приједлог разматра надлежна комисија Фонда, а рјешење се осигуранику доставља на кућну адресу.

- Осигураницима којима је одобрено лијечење изван РС у установама које имају уговор с нама финансирамо трошкове у цјелости - рекли су у Фонду.

Национални координатор за превенцију кардиоваскуларних болести у РС др Душко Вулић истакао је да су срчана обољења прошле године била узрок смрти у 47 одсто случајева.

- Код нас не постоји кардиохирургија, због чега пацијенте којима су неопходни хируршки захвати на срцу упућујемо у иностранство - рекао је Вулић, нагласивши да је у плану да Српска у наредом периоду добије кардиохируршке сале.

Национални координатор за малигна обољења у РС др Зденка Гојковић каже да Српска има најсавременију радиотерапију у региону, о чему свједочи податак да на терапије зрачењем долазе и обољели из Црне Горе.

- За ријетке туморе, као што су неуроендокрини, пацијенте шаљемо у Србију зато што се одређена тестирања раде тамо. Суштински се не исплати та тестирања обављати овдје, јер је мали број обољелих, а реагенси који се користе су скупи и набављају се у великим количинама - рекла је Гојковићева.

Додаје да у иностранство упућују и пацијенте код којих су потребни одређени хируршки третмани.

Финансирање лијечења

У Фонду здравственог осигурања истичу да осигураници могу остварити право и на финансирање трошкова лијечења у здравственим установама у иностранству с којима Фонд нема уговор, ако то није могуће ни у здравственим установама у Србији. У том случају финансира им се минимално 30 одсто трошкова лијечења.

- Услов је да је лијечење које је препоручено научно доказано и прихваћено у пракси, односно да не представља експериментални облик и да су трошкови лијечења финансијски прихватљиви - појаснили су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана