Срби су од Кочића научили колико вриједе слобода и отаџбина

Јана Кезић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Очување слободе и отаџбине, за коју се и сам Петар Кочић борио, је наш најважнији задатак.

Заједничка је то порука званичника, професора, књижевника и умјетника који су се данас, током свечане академије на 57. “Кочићевом збору” обратили многобројном народу.

-Срби су давно научили да без отаџбине нема слободе. Зато данас имамо слободу и отаџбину - Републику Српску, а колико је то вриједно можемо научити од Петра Кочића - рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик  на свечаној академији у Стричићима на Мањачи.

.Подсјетио је да је ова манифестација посвећена српском народу који се бори за опстанак и слободу и да је један од бораца био и књижевник Петар Кочић који је писао о слободи.

- Од Кочића можемо научити много. Од нас се тражи да се одрекнемо Кочића у цјелини, да не будемо привржени обичајима, крсној слави, сопственом идентитету и свему ономе што нас обиљежава. Кочић је ту да нам помогне да останемо истрајни - рекао је Додик.

Додик је нагласио да отаџбина значи борбу за слободу и да су то Срби давно научили.

- Зато данас имамо и слободу и отаџбину - Републику Српску, а колико је то вриједно можемо научити од Кочића -рекао је Додик данас у Стричићима на Мањачи.

Он је истакао да је Република Српска незаобилазан фактор, понос народа и велики успјех.

- Не смијемо заборавити генерације које су стварале Републику Српску, али ни оне које је сада бране - истакао је Додик.

Међународне силе, истиче, покушавају да нам наметну различита рјешења којима би се одрекли наших вриједности, а то значи и Кочића.

Он каже да је потребно разумјети садашње турбулентно вријеме и Републику Српску поставити за будућност и још једном поновио да Република Српска иде ка независности.

Додик је подсјетио да су Срби у прошлом вијеку много страдали, а посебно од оних које су ослободили, што, нагласио је, не смије бити заборављено.

- Зато, ово вријеме мора бити вријеме слободе, у којем ћемо чувати све наше вриједности. Требамо очувати братску сарадњу са Србијом и Русијом - рекао је Додик.

Поручио је да је потребно сарађивати и са осталима у свијету, али достојанствено.

- Са свима на Истоку и Западу треба разговарати, али не желим да Запад уводи санкције и понизи Русију, што значи да ћемо пратити само своју политику - закључио је Додик.

Био је више од књижевника

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је мало књижевника чије је књижевно дјело толико сагласно животу и личној судбини, као што је то било код Петра Кочића, који је био много више од књижевника и приповједача.

 Цвијановићева је навела да је Кочић истовремено био аутенични народни трибун, борац за слободу и правду, човјек свога краја и рода, како га је описивао велики Иво Андрић.

-Писао је и говорио из срца и душе свог народа, за чију слободу се бескомпромисно борио не штедећи сопствену. Прогањан је, хапшен и затваран због свог оштрог пера којим је дрмао темеље окупационе власти у тадашњој БиХ. Није пристајао на компромисе, нити прихватао окупационе управнике под изговором политичке реалности. Није се додворавао Бењамину Калају, иако је био свјестан силе која је иза њега стајала - подсјетила је Цвијановићева.

Она је додала да је Кочић био спреман да поднесе жртву у борби за слободу свог народа без обзира на цијену и посљедице које су за њега биле фаталне.

-Умро је млад, не дочекавши 40. рођендан, нити слободу своје отаџбине. За себе је пред сам крај живота говорио „у ропству се родих, у ропству живјех, у ропству и умријех“. Али, слободарски пламен који су запалили великани попут Кочића одржао се кроз генерације и уткан је у темеље Републике Српске - рекла је Цвијановићева.

И зато ни данас, указала је предсједник Српске, немамо право на изговоре у одбрани наше Републике и муком стечене слободе.

-Немамо право да ћутимо, док неки нови Калај непозван и ничим изазван најављује ревизију историје у нашим школама. Немамо право да нијемо посматрамо процес развлашћивања Републике Српске, одузимање наше имовине и Уставом загарантованих права - поручила је Цвијановићева.

Она је навела да и данас, као и у Кочићево доба, желе да нас убиједе да овдје живе људи који нису зрели за демократију и самостално управљање, већ да нам је и у 21. вијеку неопходан политички старатељ из иностранства.

-Дужни смо да се супротствимо таквом, подцјењивачком односу према нашем народу који је слободу платио најскупљом могућом цијеном. И није спорна наша опредијељеност да храбро корачамо у будућност, заједно са другима у БиХ. Мир је наш императив, јер као народ добро знамо колико су погубне било какве алтернативе. Али, на том путу ни по коју цијену нисмо спремни да заборавимо нашу прошлост и одрекнемо се Републике Српске - истакла је Цвијановићева.

Она је истакла да је садашња генерација која предводи Републику Српску иза себе оставила велика дјела, што значи развој и напредак Српске.

Она је нагласила да је Република Српска једини гарант нашег опстанка и то није никаква политичка флоскула, већ историјски утемељена чињеница.

-Увјерена сам да би Кочић био поносан на нашу и на своју Републику Српску, у коју је уткао своје бесмртно насљеђе. И зато ће његова дјела живјети вјечно, баш као и наша отаџбина! Живјела слобода, живјела Република Српска! - рекла је предсједник Српске.

Свечану акдемију здравицом је отворио предсједник организационог одбора манифестације и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић  који је истакао је да се 57 година слави Кочић - јунак, трибун, писац и борац за слободу.

-Српски народ треба да љуби истину, правду и слободу и све што су универзалне вриједности за које се залагао трибун Петар Кочић. Ко искрено љуби истину, слободу, отаџбину, савремен је у сваком добу. Отаџбина мора имати будућност, за шта се залагао и Кочић - рекао је на свечаној академији и напоменуо да српски народ треба да настави да баштини вриједности о којима је писао Кочић.

Анушић

Књижевник Анђелко Анушић, којем је данас уручена Кочићева награда, истакао је да се превасходно бави темама Крајине и живота српског народа на том простору.

-Зато сам изузетно почаствован што сам добио ову награду - рекао је Анушић.

Он је изразио задовољство што је добитник Кочићеве награде.

-И раније сам добијао значајне награде, али Кочићева награда је престижна - истакао је Анушић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана