Скупља храна диже цијену боравка

Милош Васиљевић
Скупља храна диже цијену боравка

БАЊАЛУКА - Поскупљење хране натјерало је и поједине приватне вртиће у Српској да подигну цијене својих услуга па ће тако родитељи за мјесечни боравак једног дјетета морати издвојити и до 15 одсто више новца.

Драстични раст цијена основних животних намирница одразио се на све поре друштва. Изузетак нису ни приватни вртићи, а посебно они који су имали нешто ниже цијене. Иако су одолијевали поскупљењима више, како кажу власници, немају избора.

- Нико се од поскупљења неће обогатити - поручује власница бањалучког вртића “Дизниленд” Милица Орашанин, истичући да је то неминовно како би опстали.

- Доћи ће до поскупљења јер су добављачи дигли цијене. Литар уља је некада био двије марке, сада је више од четири, из тог разлога приморани смо да коригујемо цијене. Мислим да се то неће одразити на број дјеце у вртићу, јер смо већ имали састанке са родитељима који су упознати и потпуно разумију ситуацију, иду сви у продавницу и виде колико шта кошта, то је нека разумна цијена како бисмо могли сви функционисати  -  истакла је Орашанин.

Нагласила је како је важно да дјеца имају три квалитетна оброка.

- Иначе наш цјеновник нисмо мијењали годинама, а и са корекцијом ћемо бити и даље један од најповољнијих у граду. До сада је цјелодневни боравак био 220 марака, а од 1. априла биће 250 марака - казала је Орашанин.

Корекцију цјеновника нису могли избјећи ни у вртићу “Данило” из бањалучког насеља Старчевица.

- Све је поскупјело, цијене намирница су отишле у небо тако да је логично да се повећава цијена боравка малишана. Цијена је скочила са 300 КМ на 330 марака. Цијену коју су многи власници приватних вртића имали и није била реална, јер су претрпавали капацитете да би држали мању цијену. Реална цијена боравка у приватним вртићима који изнајмљују простор у Бањалуци је 400 марака - тврди директор и власник “Данила” Танасије Софреновић.

Он каже да је осим хране на повећање цијена утицао и пораст плата запосленима у овој предшколској установи.

- Подигли смо плате запосленим за 20 одсто. Имамо попуњене капацитете, као и посебан мени, спрема се и безглутенска храна, а цијене намирница су и 50 одсто веће у односу на јануар прошле године  - додаје он.

И у Семберији је актуелна тема поскупљења цијена боравка дјеце у приватним вртићима. У вртићу “Драган и Зоран” кажу да прате ситуацију те да, уколико се тренд поскупљења настави, неће имати избора.

- Код нас су цијене исте од 2010. године. Не планирамо их мијењати до краја ове школске године, а даље ћемо пратити ситуацију па ћемо видјети, ако будемо били приморани, нећемо имати много избора. Код нас је цијена 260 марака за једно дијете, 200 марака ако је двоје дјеце у вртићу, а 180 ако је троје, а такође 180 за продужени боравак - рекли су из овог вртића.

Помоћ

Руководства приватних вртића очекују и помоћ локалних заједница у којима послују, како не би морали додатно поскупјети своје услуге.

- Очекујемо субвенције, надамо се да ће бити помоћи града Бањалука у виду олакшица, како за нас тако и за родитеље. Сматрам да и приватни вртићи то заслужују. Имали смо у јануару састанак и тражио се који би то био најбољи модел - рекла је Милица Орашанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана