Школарина остаје 440 КМ

Данијела Стоканић
Школарина остаје 440 КМ

Бањалука - На радост студената јавних универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву цијена школарине остаје непромијењена, што значи да ће семестар на првом циклусу студија и даље коштати 440 марака.

Одлучили су то јуче министри на сједници Владе РС, чиме је одбијен приједлог представника јавних универзитета да школарина буде 500 КМ. Као разлог поскупљења представници универзитета су навели да би уз већу школарину студентима могли понудити квалитетнији образовни процес.

Овакву одлуку Владе у сриједу је на неки начин најавила премијерка РС Жељка Цвијановић, казавши да школарине не би требало да поскупе, иако су тренутно најниже у региону. Истакла је да умјесто парцијалних рјешења треба предузимати систематске мјере и темељите реформе како би био унапријеђен наставни процес.

Предсједник Уније студената РС Ратко Савић истакао је да су за иницијативу о поскупљењу школарина сазнали путем медија, због чега су тражили састанак са премијерком. Нагласио је да је тренутна цијена школарине оптимална и најнижа у региону.

- С обзиром на то да нема побољшања квалитета наставе, сматрамо да нема ни основа за поскупљења школарине - нагласио је Савић, подсјетивши да су предсједник РС Милорад Додик и Цвијановићева сваке године били на страни студената.

И предсједник Савеза студената бањалучког Правног факултета Миле Аљетић сматра да је износ школарине реалан, те да га не би требало мијењати.

Ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга раније је изјавио да би, с обзиром на тешку финансијску ситуацију на Универзитету, повећање школарина било оправдано.

- Предложено повећање односило би се искључиво на студенте чији се студији суфинансирају и то у првом циклусу студија - рекао је Матаруга.

Студенти поручују да, када заиста буде побољшан квалитет наставе, неће се противити скупљој школарини. Наглашавају да су свјесни финансијске ситуације на јавним универзитетима, али за то су, наводе, најмање они криви.

Стамбени Кредити

На сједници Влада РС јуче је, између осталог, усвојена и информација о реализацији Посебног програма субвенционисања каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове за ову годину, за шта је обезбијеђено 1,6 милиона КМ. Овим програмом планирано је до краја године расписивање још једног конкурса за избор корисника субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове. Од почетка године до данас одобрена су 223 захтјева за младе брачни парове, а 43 за самце и самохране родитеље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана