Путовања за празнике постала масовни тренд

Данијела Бајић
Путовања за празнике постала масовни тренд

БАЊАЛУКА - Да су путовања за празнике постала масовни тренд свједоче у туристичким агенцијама широм Српске, гдје кажу да је већина васкршњих и првомајских аранжмана одавно разграбљена.

Цијене, које нису драстично мијењане у односу на прошлу годину, како истичу у агенцијама, мотив су више да многи становници Српске надолазеће празнике искористе за путовање. Највеће интересовање влада за европске метрополе, поготово за Париз, за који се тражи карта више, а веома популарно одредиште овог прољећа је и Охрид.

Директор туристичке агенције “Контики” из Бањалуке Ведран Јокић рекао је за “Глас” да су аранжмани за путовање током васкршњих и првомајских празника готово попуњени.

- Истанбул, Атина, Париз, португалска тура, Рим, Валенсија и Барселона су најтраженије дестинације овог прољећа - казао је Јокић.

Додао је да је ове године путохоличарима, а самим тим и агенцијама добро дошло то што се првомајски празници могу повезати са викендом па је и интересовање за путовање још веће, јер путници на располагању имају више дана за одмор. Према ријечима менаџера продаје у бијељинској туристичкој агенцији “Хепи травел” Софије Стевановић, путовања за надолазеће празнике су планула, а мјеста за Париз већ одавно нема.

- Имамо још можда по једно, два мјеста за путовање у Милано, Кападокију и Анкару те Беч, Праг и Братиславу, док је за Лисабон такође све попуњено. Остало је једино слободних аранжмана за Црногорско приморје - казала је Стевановићева.

Велико интересовање влада и међу становницима Добоја, гдје представници туристичких агенција задовољно трљају руке. У туристичкој агенцији “Истра турс” у овом граду истичу да су сва мјеста за путовања која нуде већ попуњена.

- Примјера ради путовање Охрид - Крф је попуњено, а чак имамо путнике који су на чекању, у случају да неко откаже и да буду собе ослобођене. Такође и тура за Париз је распродата, више нема мјеста - казала је менаџер продаје у овој агенцији Александра Милачек и додала да дуго нису имали овакво интересовање грађана.

Власница туристичке агенције “Глобус травел” из Пала Александра Цицовић каже да су сви поласци за Охрид и Крф током првомајских празника попуњени. Додала је да је ова година јако добро почела те да су читав март имали пуне руке посла.

- Цијене смо повећали у односу на 2019. годину за неких 20 одсто и сматрам да је то прихватљиво, што и само интересовање грађана показује - истакла је Цицовићева.

Бањалучанка Марија Ђого истиче да ће Васкрс провести са породицом код куће, док ће за првомајске празнике путовати у Италију.

- Ужељели смо се путовања, јер због короне нисмо двије године нигдје ишли.

Цијене су прихватљиве, с обзиром на данашња поскупљења - истиче она.

Коментаришући овај тренд у времену кризе предсједница Удружења за заштиту потрошача “Топер” из Добоја Снежана Шешлија каже да се становници окрећу релаксацији да не би размишљали о свакодневици.

- Психолошки моменат је пресудан, јер већина људи сада оно што има троши на луксузне ствари или путовања. Неки се и задужују, док се други одричу важнијих ствари - рекла је Шешлија.

Цијене

Цијене аранжмана зависе од дестинације и агенције. Примјера ради за два дана на Охриду потребно је издвојити најмање 250 КМ, док одмор на Крфу или у Риму кошта дупло више. Путници који желе авионом да посјете Париз за пет дана треба да издвоје око 1.500 КМ, док је одлазак у Лисабон за нијансу јефтинији од француске престонице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана