Putovanja za praznike postala masovni trend

Danijela Bajić
Putovanja za praznike postala masovni trend

BANjALUKA - Da su putovanja za praznike postala masovni trend svjedoče u turističkim agencijama širom Srpske, gdje kažu da je većina vaskršnjih i prvomajskih aranžmana odavno razgrabljena.

Cijene, koje nisu drastično mijenjane u odnosu na prošlu godinu, kako ističu u agencijama, motiv su više da mnogi stanovnici Srpske nadolazeće praznike iskoriste za putovanje. Najveće interesovanje vlada za evropske metropole, pogotovo za Pariz, za koji se traži karta više, a veoma popularno odredište ovog proljeća je i Ohrid.

Direktor turističke agencije “Kontiki” iz Banjaluke Vedran Jokić rekao je za “Glas” da su aranžmani za putovanje tokom vaskršnjih i prvomajskih praznika gotovo popunjeni.

- Istanbul, Atina, Pariz, portugalska tura, Rim, Valensija i Barselona su najtraženije destinacije ovog proljeća - kazao je Jokić.

Dodao je da je ove godine putoholičarima, a samim tim i agencijama dobro došlo to što se prvomajski praznici mogu povezati sa vikendom pa je i interesovanje za putovanje još veće, jer putnici na raspolaganju imaju više dana za odmor. Prema riječima menadžera prodaje u bijeljinskoj turističkoj agenciji “Hepi travel” Sofije Stevanović, putovanja za nadolazeće praznike su planula, a mjesta za Pariz već odavno nema.

- Imamo još možda po jedno, dva mjesta za putovanje u Milano, Kapadokiju i Ankaru te Beč, Prag i Bratislavu, dok je za Lisabon takođe sve popunjeno. Ostalo je jedino slobodnih aranžmana za Crnogorsko primorje - kazala je Stevanovićeva.

Veliko interesovanje vlada i među stanovnicima Doboja, gdje predstavnici turističkih agencija zadovoljno trljaju ruke. U turističkoj agenciji “Istra turs” u ovom gradu ističu da su sva mjesta za putovanja koja nude već popunjena.

- Primjera radi putovanje Ohrid - Krf je popunjeno, a čak imamo putnike koji su na čekanju, u slučaju da neko otkaže i da budu sobe oslobođene. Takođe i tura za Pariz je rasprodata, više nema mjesta - kazala je menadžer prodaje u ovoj agenciji Aleksandra Milaček i dodala da dugo nisu imali ovakvo interesovanje građana.

Vlasnica turističke agencije “Globus travel” iz Pala Aleksandra Cicović kaže da su svi polasci za Ohrid i Krf tokom prvomajskih praznika popunjeni. Dodala je da je ova godina jako dobro počela te da su čitav mart imali pune ruke posla.

- Cijene smo povećali u odnosu na 2019. godinu za nekih 20 odsto i smatram da je to prihvatljivo, što i samo interesovanje građana pokazuje - istakla je Cicovićeva.

Banjalučanka Marija Đogo ističe da će Vaskrs provesti sa porodicom kod kuće, dok će za prvomajske praznike putovati u Italiju.

- Uželjeli smo se putovanja, jer zbog korone nismo dvije godine nigdje išli.

Cijene su prihvatljive, s obzirom na današnja poskupljenja - ističe ona.

Komentarišući ovaj trend u vremenu krize predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača “Toper” iz Doboja Snežana Šešlija kaže da se stanovnici okreću relaksaciji da ne bi razmišljali o svakodnevici.

- Psihološki momenat je presudan, jer većina ljudi sada ono što ima troši na luksuzne stvari ili putovanja. Neki se i zadužuju, dok se drugi odriču važnijih stvari - rekla je Šešlija.

Cijene

Cijene aranžmana zavise od destinacije i agencije. Primjera radi za dva dana na Ohridu potrebno je izdvojiti najmanje 250 KM, dok odmor na Krfu ili u Rimu košta duplo više. Putnici koji žele avionom da posjete Pariz za pet dana treba da izdvoje oko 1.500 KM, dok je odlazak u Lisabon za nijansu jeftiniji od francuske prestonice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana