Путарина набрала 3,6 милиона марака

Данијела Стоканић
Путарина набрала 3,6 милиона марака

Бањалука - Од наплате путарине на аутопуту Бањалука - Градишка до краја године могло би се слити око 3,6 милиона марака, што је за 27 одсто више него лани, подаци су предузећа "Аутопутеви РС".

До повећања прихода дошло је због већег броја возила, а углавном се радило о аутомобилима.

- Највише возила на аутопуту Градишка - Бањалука забиљежено за вријеме празника, као и у сезони годишњих одмора, посебно викендима - рекли су у "Аутопутевима РС".

Наплата путарине на аутопуту почела је у марту прошле године, а у истој години од путарине је инкасирао нешто више од три милиона марака.

Што се тиче новоизграђене дионице аутопута "9. јануар" од Прњавора до Добоја, возачи ће бесплатно моћи возити још само неколико дана, јер наплата путарине почиње већ крајем мјесеца.

- Конкурсна процедура избора радника је на самом крају, послије чега слиједи потписивање уговора и почетак рада. План предузећа је да са наплатом путарине на дионици аутопута "9. јануар" почне крајем овог мјесеца - рекли су у "Аутопутевима".

Додали су да ће 36,6 километара пређених овом трасом возаче аутомобила коштати четири марке, док ће дупло више плаћати они са караванима и возилима са приколицом.

Што је већи број осовина - то је виша цијена, тако да ће вожња аутопутем највише коштати возаче камиона и аутобуса и то од 12 до 20 марака.

Ово предузеће планира градњу још три наплатне станице, чиме ће бити стечени услови за затварање система наплате путарине на аутопуту Градишка - Бањалука, који функционише као отворени систем, са једном улазно/излазном рампом.

- Осим преласка на затворени систем наплате путарине, у плану је и увезивање са системом наплате путарине на аутопуту Бањалука - Добој - истакли су у "Аутопутевима" и додали да би дионица од Бањалуке до Прњавора требало да буде завршена до краја 2017. године.

Ослобођене категорије

У предузећу "Аутопутеви РС" подсјетили су да су од обавезе плаћања путарине на аутопуту у РС ослобођена возила Хитне помоћи, Црвеног крста, ватрогасних служби, Оружаних снага БиХ, МУП-а РС.

- Осим њих, путарину не плаћају ни возила дипломатских и конзуларних представништава у складу са међународним споразумом, на бази реципроцитета - рекли су у "Аутопутевима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана