Преминуо најстарији становник Балкана

С. Д.
Преминуо најстарији становник Балкана

Шипово - У Бабићима, селу удаљеном тридесетак километара од Шипова, у 109. години преминула је Мара Квргић, која је рођена 19. јула 1903. године.

Од најстаријег становника у РС, а према незваничним подацима и на Балкану, у уторак се опростила родбина, комшије и бројни мјештани Јањске висоравни. Они који су је боље познавали кажу да је престало да куца срце племените жене, која је "претурила" три рата и сачувала живу главу. Рођак старице Миленко Миловац из Стројица прича да је Мара посљедњих мјесеци имала здравствених проблема, да је била малаксала и тешко се кретала.

- Код Маре сам био прије неколико дана и видјело се да је болесна, дјеловала је изнемогло. Према причању њене снахе Маре, до посљедњег дана није је напуштао ведар дух и оптимизам - прича Миловац, додајући да је старица прије тридесетак година била тешко болесна и да су од ње "руке били дигли" и љекари. Ипак, њен син Бошко је набавио природни лијек "меме" који се справља од јеле, али и чај од маслиновог уља и смокава и то је спасило.

- Узимала је мед и ракију лозовачу и за пола године је оздравила. Све до посљедње три године је обављала послове у кући - прича Миловац.

Снаха Мара, која има 72 године, прича да се добро слагала и живјела са свекрвом до посљедњег дана.

Република Српска

Екипа "Гласа Српске" почетком ове године посјетила је старицу Мару. Тада је успјела да проговори неколико ријечи и да нам пожели добро здравље и дуг живот.

- Кажу да имам 109 година. То је, брате, много, али Бог је дао да живим овако дуго - рекла је старица и додала да жели да од ње много дуже живи Република Српска.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана