Preminuo najstariji stanovnik Balkana

S. D.
Preminuo najstariji stanovnik Balkana

Šipovo - U Babićima, selu udaljenom tridesetak kilometara od Šipova, u 109. godini preminula je Mara Kvrgić, koja je rođena 19. jula 1903. godine.

Od najstarijeg stanovnika u RS, a prema nezvaničnim podacima i na Balkanu, u utorak se oprostila rodbina, komšije i brojni mještani Janjske visoravni. Oni koji su je bolje poznavali kažu da je prestalo da kuca srce plemenite žene, koja je "preturila" tri rata i sačuvala živu glavu. Rođak starice Milenko Milovac iz Strojica priča da je Mara posljednjih mjeseci imala zdravstvenih problema, da je bila malaksala i teško se kretala.

- Kod Mare sam bio prije nekoliko dana i vidjelo se da je bolesna, djelovala je iznemoglo. Prema pričanju njene snahe Mare, do posljednjeg dana nije je napuštao vedar duh i optimizam - priča Milovac, dodajući da je starica prije tridesetak godina bila teško bolesna i da su od nje "ruke bili digli" i ljekari. Ipak, njen sin Boško je nabavio prirodni lijek "meme" koji se spravlja od jele, ali i čaj od maslinovog ulja i smokava i to je spasilo.

- Uzimala je med i rakiju lozovaču i za pola godine je ozdravila. Sve do posljednje tri godine je obavljala poslove u kući - priča Milovac.

Snaha Mara, koja ima 72 godine, priča da se dobro slagala i živjela sa svekrvom do posljednjeg dana.

Republika Srpska

Ekipa "Glasa Srpske" početkom ove godine posjetila je staricu Maru. Tada je uspjela da progovori nekoliko riječi i da nam poželi dobro zdravlje i dug život.

- Kažu da imam 109 godina. To je, brate, mnogo, ali Bog je dao da živim ovako dugo - rekla je starica i dodala da želi da od nje mnogo duže živi Republika Srpska.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana