Прегледано месо једино безбједно

Милијана Латиновић
Прегледано месо једино безбједно

Бањалука - Код дивље свиње уловљене на подручју Поткозарја откривена је заразна болест трихинелоза, која се преко животиња преноси на људе, а ветеринари пред сезону свињокоља упозоравају да је преглед меса прва линија одбране од ове болести.

Ветеринар у Ветеринарској амбуланти "Поткозарје" Младинко Лулић каже да је ово први овогодишњи случај појаве трихинеле у поткозарском крају. Он је испричао да су ловци протеклог викенда одстријелили дивљу свињу и месо донијели на анализу, која је показала присуство трихинеле.

- На срећу, месо заражене животиње нико није конзумирао прије прегледа - рекао је Лулић.

С обзиром на то да почиње сезона свињокоља, Лулић апелује на грађане да месо обавезно однесу на преглед прије употребе.

- Дешава се да људи закољу двије свиње, а донесу узорак само од једне. Ако је месо те свиње здраво, не значи да је здраво и од оне друге, без обзира на то што су храњене истом храном, у истом обору - рекао је Лулић.

Ветеринари објашњавају да трихинела проузрокује болест трихинелозу, која настаје конзумирањем зараженог меса и може да изазове компликације опасне по живот.

У Ветеринарском институту РС "Др Васо Бутозан" истичу да је надзор над трихинелозом веома важан, јер је ријеч о болести која се преноси на људе.

- Правилан узорак представља само коријен дијафрагме, који се исијеца обичним ножем. У случају да је он одстрањен, на анализу се шаље језични мишић - рекли су у Институту.

Љубо Малетић из мјеста Којчиновац у Бијељини каже да је одавно схватио важност прегледа и да не би дозволио да његова дјеца једу неконтролисано месо.

- Свима бих савјетовао да се не играју са животом, да прегледају месо послије клања, јер за трихинелозу нема лијека. Ко се зарази, болестан је до краја живота - рекао је Малетић.

Вакцинација

Младинко Лулић истиче да од укупног броја свиња које вакцинишу током године узорке за преглед добију од свега 40 одсто њих.

- Вакцинацију против класичне свињске куге финансира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и сви узгајивачи пристају на вакцинацију која се обавља једном годишње, али ријетки доносе месо на преглед - рекао је Лулић и додао да су и прошле године пронашли трихинелу код једне дивље и једне домаће свиње.

Први симптоми код човјека

- Мучнина

- Повраћање

- Болови у стомаку

- Учестале столице

- Висока температура

- Малаксалост

Посљедице

- Оштећени мишићи

- Инвалидност

- Смрт

Извори инфекције

- Домаћа и дивља свиња

- Лисица

- Јазавац

- Медвјед

- Вук

- Пацов

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана