Предузећа у проблемима због вируса корона

Милијана Латиновић
Предузећа у проблемима због вируса корона

БАЊАЛУКА - Предузећа у Републици Српској која послују у металском и електросектору, те индустрији пластике суочавају се са негативним посљедицама корона вируса јер остају без компоненти и сировина које набављају из Кине, због чега страхују да неће успјети испоштовати уговоре са партнерима из Европе.

Привредници истичу да су дошли у незавидну ситуацију, јер су због смртоносног вируса затворене фабрике у Кини из којих добијају потребне компоненте.

Власник предузећа “Винекс” из Челинца Винко Џомбић каже за “Глас Српске” да страхује шта ће бити са уговореним пословима.

- Из Кине набављамо електро компоненте, односно сигналне сијалице, ЛЕД диоде и отпорнике. Кинеске фабрике из којих добијамо дијелове затворене су до даљег, иако су хиљадама километара далеко од Вухана, жаришта епидемије, тако да стрепимо да ли ће наредне испоруке уопште стићи и хоћемо ли бити приморани да отказујемо уговорене послове - истакао је Џомбић.

Немања Савић из которварошког предузећа “Сим техник” каже да челик и инокс набављају из Европе.

- Занемарљив проценат одређених компоненти за монтажу набављамо из Кине преко посредника. За сада имамо свега довољно на лагеру - истакао је Савић и додао да је за себе лично наручивао нешто из Кине, те да је пошиљка која је требало да стигне у јануару, пролонгирана до априла.

У предузећима која се баве прерадом пластичних маса такође страхују да ће, уколико ускоро не дође до смиривања епидемије у Кини, њихово пословање бити угрожено. Неизвјесност влада и у обућарском сектору, с обзиром на то да поједине фабрике које производе обућу у Српској ђонове набављају из Кине.

- Роба из Кине долази бродом и потребно је око четири седмице да компоненте стигну у наше луке. До сада није било проблема, а видјећемо шта ће се дешавати у наредном периоду, с обзиром на то да је у Кини све стало - рекао је директор и власник дервентске Фабрике обуће “Санино” Радован Пазуревић.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић појашњава да домаћа предузећа од кинеских компанија купују компоненте, дорађују их и потом испоручују, најчешће за стране партнере.

- Сада су дошли у незавидну ситуацију да су њихови партнери у Кини, иако се не налазе у непосредној близини области Вухана, одлуком тамошњих власти суочени са затварањем фабрика и у овом мјесецу не могу очекивати испоруку компоненти. То може довести до директног угрожавања уговора које фирме из Српске имају са страним партнерима, који су углавном из земаља ЕУ - истакао је Благојевић, нагласивши да су највише угрожена предузећа из сектора металске, електро и индустрије пластике.

Крузер

Амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан казао је јуче да је држављанин БиХ који се налази на крузеру “Дајмонд принцес”, који је усидрен у јапанској луци Јокохама, добро.

- Сви чланови посаде на крузеру обављају редовне свакодневне активности у свом сектору задужења. Амбасада БиХ у Јапану пружиће сву неопходну конзуларну помоћ држављанину БиХ, уколико је буде затражио, по истеку карантина од 14 дана - нагласио је Берјан. Крузер је стављен у карантин 3. фебруара након што је мушкарцу који се искрцао у Хонгконгу дијагностикован вирус корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана