Preduzeća u problemima zbog virusa korona

Milijana Latinović
Preduzeća u problemima zbog virusa korona

BANjALUKA - Preduzeća u Republici Srpskoj koja posluju u metalskom i elektrosektoru, te industriji plastike suočavaju se sa negativnim posljedicama korona virusa jer ostaju bez komponenti i sirovina koje nabavljaju iz Kine, zbog čega strahuju da neće uspjeti ispoštovati ugovore sa partnerima iz Evrope.

Privrednici ističu da su došli u nezavidnu situaciju, jer su zbog smrtonosnog virusa zatvorene fabrike u Kini iz kojih dobijaju potrebne komponente.

Vlasnik preduzeća “Vineks” iz Čelinca Vinko Džombić kaže za “Glas Srpske” da strahuje šta će biti sa ugovorenim poslovima.

- Iz Kine nabavljamo elektro komponente, odnosno signalne sijalice, LED diode i otpornike. Kineske fabrike iz kojih dobijamo dijelove zatvorene su do daljeg, iako su hiljadama kilometara daleko od Vuhana, žarišta epidemije, tako da strepimo da li će naredne isporuke uopšte stići i hoćemo li biti primorani da otkazujemo ugovorene poslove - istakao je Džombić.

Nemanja Savić iz kotorvaroškog preduzeća “Sim tehnik” kaže da čelik i inoks nabavljaju iz Evrope.

- Zanemarljiv procenat određenih komponenti za montažu nabavljamo iz Kine preko posrednika. Za sada imamo svega dovoljno na lageru - istakao je Savić i dodao da je za sebe lično naručivao nešto iz Kine, te da je pošiljka koja je trebalo da stigne u januaru, prolongirana do aprila.

U preduzećima koja se bave preradom plastičnih masa takođe strahuju da će, ukoliko uskoro ne dođe do smirivanja epidemije u Kini, njihovo poslovanje biti ugroženo. Neizvjesnost vlada i u obućarskom sektoru, s obzirom na to da pojedine fabrike koje proizvode obuću u Srpskoj đonove nabavljaju iz Kine.

- Roba iz Kine dolazi brodom i potrebno je oko četiri sedmice da komponente stignu u naše luke. Do sada nije bilo problema, a vidjećemo šta će se dešavati u narednom periodu, s obzirom na to da je u Kini sve stalo - rekao je direktor i vlasnik derventske Fabrike obuće “Sanino” Radovan Pazurević.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević pojašnjava da domaća preduzeća od kineskih kompanija kupuju komponente, dorađuju ih i potom isporučuju, najčešće za strane partnere.

- Sada su došli u nezavidnu situaciju da su njihovi partneri u Kini, iako se ne nalaze u neposrednoj blizini oblasti Vuhana, odlukom tamošnjih vlasti suočeni sa zatvaranjem fabrika i u ovom mjesecu ne mogu očekivati isporuku komponenti. To može dovesti do direktnog ugrožavanja ugovora koje firme iz Srpske imaju sa stranim partnerima, koji su uglavnom iz zemalja EU - istakao je Blagojević, naglasivši da su najviše ugrožena preduzeća iz sektora metalske, elektro i industrije plastike.

Kruzer

Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan kazao je juče da je državljanin BiH koji se nalazi na kruzeru “Dajmond princes”, koji je usidren u japanskoj luci Jokohama, dobro.

- Svi članovi posade na kruzeru obavljaju redovne svakodnevne aktivnosti u svom sektoru zaduženja. Ambasada BiH u Japanu pružiće svu neophodnu konzularnu pomoć državljaninu BiH, ukoliko je bude zatražio, po isteku karantina od 14 dana - naglasio je Berjan. Kruzer je stavljen u karantin 3. februara nakon što je muškarcu koji se iskrcao u Hongkongu dijagnostikovan virus korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana