Предмет “Алијагић” поново у судници

Д. М.
Предмет “Алијагић” поново у судници

Сарајево - Уставни суд БиХ који је прошле године одбио апелацију Салиха и Муамера Алијагића и ставио тачку на њихово милионско потраживање од Републике Српске недавно је донио потпуно супротну одлуку и одлучивање поново вратио на Врховни суд Републике Српске, објавио је јуче пословни портал capital.ba.

Предмет “Алијагић” на тај начин ће опет бити у судници и о њему ће се одлучивати по чак 20. пут. Спор између Алијагића и Републике Српске траје већ деценију, а води се, јер Алијагићи траже накнаду материјалне штете за одузете машине, алат, опрему и репроматеријал, полупроизводе и готове производе из њихове занатске радње у Требињу 1993. године.

Уставни суд БиХ у марту 2018. је одбацио апелацију Алијагића против пресуда Врховног суда РС и Вишег привредног суда Требиње, чинило се да је коначно стављена тачка на овај спор. Међутим, Уставни суд БиХ у новембру је прихватио захтјев Алијагића за преиспитивање одлуке.

Након преиспитивања, исте судије Уставног суда БиХ које су у марту прошле године одбиле апелацију, 31. јануара ове године су је усвојиле.

- Утврђује се повреда права на правично суђење. Укида се пресуда Врховног суда РС од 4. децембра 2014. и предмет враћа Врховном суду, који је дужан да по хитном поступку донесе нову одлуку - наводи се у одлуци.

Из кабинета Правобраниоца РС Милимира Говедарице за портал Цапитал.ба су рекли да је Уставни суд БиХ био дужан да достави свим странама захтјев за преиспитивање одлуке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана