Позлаћене ријечи бањалучких ђака

Анита Јанковић
Позлаћене ријечи бањалучких ђака

Бањалука - Млади дебатанти Бојан Белензада и Јовица Јовић, ученици четвртог разреда бањалучке Гимназије, освојили су прво мјесто на Интернационалном дебатном такмичењу у Будви, надмашивши у говорништву старије колеге, махом студенте.

Ови момци у Црну Гору су отишли као државни прваци да бране знање, част и углед РС и БиХ, али и да представе свој град и школу. Страст према говору, надметању и одбрана теза на различите теме донијеле су им три пехара.

- Иако је такмичење било конципирано за студенте, ми смо као тим освојили прво мјесто. Колега Бојан Белензада добио је пехар за друго мјесто у појединачној конкуренцији, а ја сам освојио прво мјесто у тој истој конкуренцији - рекао је Јовић.

Заљубљеници у дебате, Бојан и Јовица на такмичењу у Будви ставове су укрстили са такмичарима из Србије и Црне Горе. Надметало се 50 екипа, а у финалу су Бањалучани дебатовали против екипе Црне Горе на тему отворених изборних листа. 

- Теза изборних листа је била позната, док смо све остале теме добијали на лицу мјеста и имали 30 минута да се припремимо - рекао је Јовић.

Додао је да је двије године члан дебатног клуба "Горгије", те да га је говорништво одвело у многе европске земље. Страст према говорништву дијели и Белензада који је већ четири године члан дебатног клуба "Горгије".

- Друштвено сам оријентисан и свиђа ми се политика, историја, географија и дебата је поље гдје се могу исказати - рекао је Белензада који истиче да се пронашао у дебатништву.

- Послије завршетка Гимназије планирам уписати право или политичке науке - казује он.

Њихов тренер, професор српског језика и књижевности Бранка Кукић каже да је поносна на своје ученике и истиче да је цијела школа презадовољна освојеним пехарима.

- Награда много значи Гимназији. Надамо се ће остварени успјеси резултирати финансијском подршком кад су у питању одласци на друга такмичења јер смо до сада углавном сами плаћали путовања - каже Кукићева.

Истакла је да је велика заинтересованост ђака за дебате, али да нису сви подједнако талентовани за говорништво.

- Дебата захтијева озбиљан рад и ми у клубу обрађујемо различите теме, највише оне у вези са животом младих. Трудимо се да нема табу тема - прича Кукићева.

Дебатни клуб "Горгије"

Дебатни клуб бањалучке Гимназије "Горгије" постоји од 2012. године и тренутно има око 30 активних чланова, а посљедње двије године државни су прваци у говорништву.

- До сада смо ишли на такмичења у Чешку, Румунију, Хрватску, Словенију, а награда из Будве је најзначајнија. Дебатни програм у БиХ води Центар за културу дијалога под руководством Сање Влаисављевић, а у БиХ има око 40 клубова - каже Бранка Кукић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана