Потребно укинути ПДВ и на ортопедска помагала

Милош Васиљевић
Потребно укинути ПДВ и на ортопедска помагала

БАЊАЛУКА - Свакодневица особа са инвалидитетом није лака, на њиховом путу пуно је препрека, а једна од отежавајућих околности је и чињеница да за сва ортопедска помагала плаћају пуни износ ПДВ-а, што је, сматрају упућени, потребно хитно промијенити.

БиХ је једна од малобројних земаља на свијету гдје куповина ортопедских помагала није ослобођена плаћања пореза на додату вриједност, а да би ту праксу требало  што прије промијенити и особама са инвалидитетом олакшати ионако тежак живот сматра предсједник Кошаркашког клуба инвалида Врбас из Бањалуке Маринко Умичевић.

Како каже, прво се залагао за постављање приступних рампи до најважнијих институција у граду на Врбасу, али истиче да је вријеме да се крене корак даље. Позвао је све у Парламенту БиХ да што прије усвоје измјене закона и укину ПДВ на ортопедска помагала.

- Ту мислим и на спортска и на собна колица, рохо јастучад и душеке, протезе и сва остала помагала. Не смијемо чекати више, мора се изаћи у сусрет људима са инвалидитетом и бар дјелимично их растеретити - казао је Умичевић.

Он наглашава да би најидеалније било да ПДВ на ортопедска помагала буде један одсто да би надлежне институције имале увид у набавку те тврди да држава ништа не би изгубила да се смањи ПДВ на ортопедска помагала, напротив умногоме би растеретила све када је ријеч о овом питању.

- Набавку већине ортопедских помагала финансира Влада РС, односно Фонд здравственог осигурања, тако да би Влада уштедјела новац, а то би подстакло и многе приватнике да се укључе и буду донатори. Многе институције рећи ће како ће изгубити паре, а ја им поручујем нека само смање бахатост, јер најмање 90 одсто ортопедских помагала купује држава, а баш држава би у тој солуцији најбоље прошла - рекао је Умичевић.

Капитен ККИ Врбас Биљана Недић рекла је за “Глас Српске” да би укидање ПДВ-а на ортопедска помагала за њих био спас, јер се не ради само о спортским реквизитима, већ и о колицима које се свакодневно користе.

 - Ортопедска помагала су скупа, а без њих не можемо бити самостални, нити свакодневно функционисати. Тиме би био ријешен један велики проблем, уз већ постојеће које имамо. Ако гледате спортисте, користим троја колица, то је око 20.000 марака, па само ако одузмете ПДВ, новац који би био уштеђен могао би послужити за неке друге ствари - казала је Недићева.

Шеф клуба посланика СДП-а БиХ у Парламенту БиХ Саша Магазиновић рекао је за “Глас” да је први пут у БиХ постигнут помак када је ПДВ на донирану храну укинут. То је каже добар путоказ да се мора помоћи угроженима.

Према његовим ријечима, са људског аспекта тешко да неко неће подржати укидање ПДВ-а на ортопедска помагала или на дониране лијекове.

- Након укидања ПДВ-а на донирану храну грађани и удружења изашли су са приједлозима, а један од њих је и ослобађање ПДВ-а на ортопедска помагала. У наредном периоду све ове иницијативе требало би послати према УИО БиХ да дају своје мишљење, а сматрам да са стране Парламента подршка не смије изостати - рекао је Магазиновић.

Трошкови

На тренинзима и утакмицама неријетко се дешава да на колицима пукне жица или осовина, а Маринко Умичевић каже да су трошкови поправке огромни.

Тако точак кошта хиљаду евра, жица 80, а осовина 50 евра.

- Вриједност свих колица у нашем клубу премашује 300.000 КМ. Спортска колица коштају 15.000 марака плус ПДВ, замислите онда која би била уштеда да се на ту суму не плаћа порез - рекао је Умичевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана