Пореска управа РС имала рекордну наплату доприноса од преко милијарду КМ

Милијана Латиновић
Пореска управа РС имала рекордну наплату доприноса од преко милијарду КМ

Бањалука - Пореска управа РС је за осам мјесеци ове године на рачун јавних прихода прикупила укупно 1,674 милијарде марака, што је за 51,5 милиона КМ или три одсто више у односу на исти период прошле године.

У Пореској управи РС истичу да је настављен снажан раст прихода од доприноса, који су већ за осам мјесеци премашили милијарду КМ, што представља рекорд за тај период године од оснивања Пореске управе РС.

- Разлози веће наплате доприноса су повећање броја обвезника доприноса - запослених у РС, повећање плата радницима у просвјети и Министарству унутрашњих послова, али и повећање минималне плате радницима у РС, као и свакодневне активности које Пореска управа предузима у оквиру своје надлежности кроз редовну наплату и теренске контроле - навели су у Пореској управи.

Додају да је на овакав резултат утицао и низ мјера Владе РС на растерећењу привреде и побољшања положаја радника, од којих је једна свакако и повећање неопорезивог дијела плате на 500 КМ.

- Наплата доприноса у периоду јануар - август ове године износила је 1.034 милијарде КМ, што је за 63,5 милиона КМ или седам одсто више него у истом периоду лани. Тако је за Фонд ПИО наплаћен 585,1 милион марака или 33,6 милиона КМ више, док је за Фонд здравственог осигурања наплаћено 371,7 милиона марака, што је више за 25,5 милиона марака у односу на упоредни период - истичу у Пореској управи и додају да је наплата директних пореза износила 339,6 милиона марака, што је за шест одсто мање него у истом периоду лани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана