Пореска управа наплатила 2,164 милијарде КМ јавних прихода

Срна
Пореска управа наплатила 2,164 милијарде КМ јавних прихода

Бањалука - Влада Републике Српске разматрала је данас на радно-консултативној сједници Информацију о стању и активностима у надлежности Пореске управе, према којој је ова институција задржала позитиван тренд у наплати јавних прихода прошле године са наплаћених 2,164 милијарде КМ.

Од тог износа наплаћени су директни порези у износу од 434,28 милиона КМ, што је више за 24,95 милиона, односно шест одсто више у односу на претходну годину, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.


"Доприноси су наплаћени укупно 1,376 милијарди КМ, што је готово на прошлогодишњем нивоу, док су остали јавни приходи наплаћени у износу од 350,65 милиона КМ, што је више за 14,04 милиона, односно четири одсто више у односу на претходну годину", наводи се у саопштењу.

Позитиван тренд у наплати јавних прихода Пореска управа Српске задржала је иако је с циљем смањења пореског оптерећења привреде дошло до низа измјена законских прописа, као што је укидање опорезивања дивиденди и удјела у добити, смањење накнада за коришћење природних ресурса за производњу електричне енергије, те измјена Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара и друго.

Прошле године донесено је 126.727 опомена за плаћање доспјелих пореских обавеза на износ од 445,52 милиона КМ, док су у 2015. години донесене 56.134 опомене за плаћање доспјелих пореских обавеза на износ од 239,45 милиона КМ.

Пореска управа Српске у овој години планира прикупити укупно 2,27 милијарди КМ јавних прихода што је за четири одсто више у односу на остварење прошле године.

"У прва два мјесеца остварени су врло добри резултати у наплати са наплаћених 319,65 милиона КМ, што је за чак 28,9 милиона КМ или 10 одсто више него у истом периоду претходне године", наводи се у саопштењу.

На основу евиденције Пореске управе утврђено је да је прошле године извршено 3.299 контрола, у којима су инспектори Управе додатно утврдили износ од 36,97 милиона КМ непријављених обавеза.

Прошле године укупно је извршено 4.311 контрола евидентирања промета преко фискалних каса, што је за 89 одсто више ових контрола у односу на 2015. годину.

Пореска управа Српске је прошле године издала укупно 2.233 прекршајна налога на укупан износ од 2,01 милион КМ због уочених неправилности у раду контролисаних пореских обвезника, док су код 544 пореска обвезника донесена рјешења о изрицању заштитне мјере забране обављања дјелатности на 15 дана.

Пореска управа је велики дио својих активности прошле године усмјерила на сузбијање сиве економије, те су измјенама и допунама Закона о пореском поступку Републике Српске, као дијела реформе привредног система Републике Српске, већ предузети озбиљни кораци ка смањењу обима сиве економије у Српској.

"Онемогућена је регистрација пословних субјеката чији оснивачи имају неизмирене пореске обавезе, као и оних чији су оснивачи истовремено и оснивачи пословних субјеката који имају неизмирене пореске обавезе", наводи се у саопштењу.

Успостављањем сертификационог тијела Пореске управе, пореским обвезницима је омогућено да електронским путем предају мјесечне пореске пријаве пореза по одбитку, што смањује трошкове и Пореској управи и пореским обвезницима. Ова услуга за пореске обвезнике је потпуно бесплатна.

Константан рад на унапређењу услуга пореским обвезницима резултовао је тиме да је прошле године остварено више од 23 хиљаде контаката са обвезницима, те забиљежено око 600 хиљада посјета интернет страници Управе.

Ради подизања нивоа услуга у овој години је планирано успостављање интерактивног инфо-пулта на улазу у Пореску управу, као и стављање у функцију Центра за интеракцију /Interaction Center /, како би се објединили сви комуникациони канали на једном мјесту.

Осим тога, у плану је и поједностављење образаца пореских пријава, како би се олакшао процес њиховог подношења и уштедјело вријеме.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана