“Планула” мјеста на медицини

Анита Јанковић-Речевић
“Планула” мјеста на медицини

Бањалука - Први дан уписа у средње четворогодишње школе, који је почео јуче, показао је да су жеље ђака у РС исте као и претходних година, па су тако међу одликашима и даље најпопуларније медицинска, гимназија и електротехничка школа, а уписне квоте за смјер медицински техничар премашене су за свега неколико часова.

Видно узбуђени, али и у страху да их неко не предухитри, многи одликаши јуче су у редовима чекали да се упишу на жељена занимања, иако свршени основци са 60 и више бодова и данас могу да предају документа.

Једна од њих је и вуковац Уна Селена Лукач, која је документа предала у бањалучку Медицинску школу.

-  Одлучила сам се за смјер медицински техничар јер планирам да студирам медицину. Жеља ми је да лијечим људе и да им помажем - рекла је она.

На упис је пожурила и Бањалучанка Марија Кукило, чији је избор гимназија.

- Вагала сам између економске школе и гимназије, али с обзиром на то да не знам шта ћу студирати, одлучила сам се за гимназију јер је најбоља подлога за факултет. Студије планирам да упишем у Аустрији - навела је Кукило. 

У реду за предају докумената у бањалучкој Електротехничкој школи, међу десетинама дјечака и дјевојчица, јуче је стајао и Алекса Ђајић, који вјерује да ће му жељено занимање донијети добро плаћен посао.

- Волим све што има везе с електротехником, а планирам да то и студирам. ИТ струка је веома тражена и срећан сам што се моје жеље поклапају с тим.  Вјерујем да ћу, када завршим, лако наћи посао - нада се Ђајић.

Одликаши ће већ у четвртак знати да ли су примљени на жељени смјер, а у медицинским школама кажу да ће се многи кандидати разочарати јер број пријава далеко премашује план уписа. Директор бањалучке Медицинске школе Владимир Јагодић рекао је да је првог дана уписа предато педесетак пријава више, те да и данас очекују навалу ђака. 

- Папире је предало 270 ученика, а мјеста има за 224. Највеће интересовање је за медицинске техничаре - рекао је Јагодић.

Слично је било и у бијељинској и добојској медицинској школи.

- Примамо 120 ученика, а за три одјељења медицинских техничара већ имамо довољно ученика, има чак и вишка пријава. Остало је мјеста за смјер стоматолошки техничар - рекла је директорица Медицинске школе у Добоју Милена Јовић. Директор Пољопривредне и медицинске школе у Бијељини Милорад Вуковић истиче да и они имају довољан број пријава.

Мало слободних мјеста остало је и у бањалучкој Гимназији, гдје је за пет сати документа предало 260 ученика.

- Планирамо да упишемо 11 одјељења, односно 286 ђака, а мјеста има за још њих 26. Упис је почео у девет часова, а у 8.30 у холу школе је било стотинак свршених основаца који су чекали у редовима - казала је директорица Вита Малешевић.

Директор Електротехничке школе у Приједору Драгоја Мијић истиче да је и хол ове школе врвио од одликаша.

- За техничара информационих технологија већ се пријавило 22 ученика, а примамо 24, а озбиљно интересовање влада и за техничара мехатронике. Уписују се дјеца из Новог Града и Козарске Дубице, а разлог је свакако велика потражња за ИТ стручњацима - навео је Мијић.

Великим интересовањем нису се могли похвалити у Економској школи у Бањалуци јер су запримили свега 55 пријава иако мјеста има за 224 ђака.

- Махом уписујемо ученике који имају мање од 60 бодова, тако да очекујемо навалу идуће седмице - рекла је директорица ове школе Нада Вулић.

У Министарству просвјете и културе РС истакли су да ће пријем докумената за упис у средње четворогодишње и трогодишње школе за ученике који имају мање од 60 бодова трајати од 17. до 19. јуна, додавши да мјеста у средњим школама широм Српске има за 10.550 ђака.

Јулски рок

Други уписни рок у средње школе трајаће од 1. до 3. јула, док ће резултати бити објављени 5. јула.

- Кандидати који нису задовољили услове конкурса за жељено занимање моћи ће да се од 8. до 12. јула упишу на смјерове у којима остане слободног мјеста - рекли су у Министарству просвјете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана