Пензионер из Рогатице Стево Ђуран дане крати стварајући књижевна дјела

С.М.
Пензионер из Рогатице Стево Ђуран дане крати стварајући књижевна дјела

РОГАТИЦА - Моје књиге нису класична литература, јер се и не осјећам као класичан књижевник. Одатле и њихови наслови "приче", јер су углавном састављене од разноврсних тема којима је тешко дати име.

Прича ово Стево Ђуран, професор историје у пензији, који је 1996. године дошао из Сарајева у Рогатицу, гдје и данас живи. 

Од 2000. године Стево је издао четири књиге, али су због његове скромности оне прошле незапажено и остале у витринама аутора, најближе родбине и пријатеља.

А ријеч је о врло занимљивим дјелима "Хомер и Библија - тумачење грчких митова" и три књиге са називом приче - "Оптимистичке", "Интригантне" и "Различите", које Стево није посебно промовисао и на други начин рекламирао.

Мало је ту, казује он, била разлог и финансијска оскудица, због које је својим књигама био не само аутор, него и уредник, рецензент и издавач о свом трошку. 

- Оне обилују историјом као мојим животним опредјељењем, са немало примјеса филозофије, социологије, психологије, а има нешто географије, па и патологије - каже Ђуран. Он у својим књигама темама прилази на свеобухватан начин, уносећи у њих своја виђења и размишљања. 

- Сазнао сам да ће у школама у далекој Финској увести предавања на начин сличан оном како сам ја предвидио у мојој књизи "Оптимистичке приче" - каже Ђуран, који је у књизи "Интригантне приче", између осталог, закључио да ће успјешна борба Срба  са "бијелом кугом" бити добијена тек кад се људски и материјално оснажи село.

И трећа књига, која носи наслов "Различите приче", свежањ је различитих разматрања о текућим проблемима са становишта филозофије, теологије, историје, док је у дјелу "Хомер и Библија" овај талентовани Рогатичанин покушао да одгонетне древне загонетке о грчким митовима и Илијади.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана