Penzioner iz Rogatice Stevo Đuran dane krati stvarajući književna djela

S.M.
Penzioner iz Rogatice Stevo Đuran dane krati stvarajući književna djela

ROGATICA - Moje knjige nisu klasična literatura, jer se i ne osjećam kao klasičan književnik. Odatle i njihovi naslovi "priče", jer su uglavnom sastavljene od raznovrsnih tema kojima je teško dati ime.

Priča ovo Stevo Đuran, profesor istorije u penziji, koji je 1996. godine došao iz Sarajeva u Rogaticu, gdje i danas živi. 

Od 2000. godine Stevo je izdao četiri knjige, ali su zbog njegove skromnosti one prošle nezapaženo i ostale u vitrinama autora, najbliže rodbine i prijatelja.

A riječ je o vrlo zanimljivim djelima "Homer i Biblija - tumačenje grčkih mitova" i tri knjige sa nazivom priče - "Optimističke", "Intrigantne" i "Različite", koje Stevo nije posebno promovisao i na drugi način reklamirao.

Malo je tu, kazuje on, bila razlog i finansijska oskudica, zbog koje je svojim knjigama bio ne samo autor, nego i urednik, recenzent i izdavač o svom trošku. 

- One obiluju istorijom kao mojim životnim opredjeljenjem, sa nemalo primjesa filozofije, sociologije, psihologije, a ima nešto geografije, pa i patologije - kaže Đuran. On u svojim knjigama temama prilazi na sveobuhvatan način, unoseći u njih svoja viđenja i razmišljanja. 

- Saznao sam da će u školama u dalekoj Finskoj uvesti predavanja na način sličan onom kako sam ja predvidio u mojoj knjizi "Optimističke priče" - kaže Đuran, koji je u knjizi "Intrigantne priče", između ostalog, zaključio da će uspješna borba Srba  sa "bijelom kugom" biti dobijena tek kad se ljudski i materijalno osnaži selo.

I treća knjiga, koja nosi naslov "Različite priče", svežanj je različitih razmatranja o tekućim problemima sa stanovišta filozofije, teologije, istorije, dok je u djelu "Homer i Biblija" ovaj talentovani Rogatičanin pokušao da odgonetne drevne zagonetke o grčkim mitovima i Ilijadi.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana