Пашалић: Значајно функционисање експериментално-едукативног центра

Срна
Foto: Срна

ЛАКТАШИ- Експериментално-едукативни центар у Александровцу код Лакташа изузетно је значајан за реализацију пољопривредних експеримената, а за његов рад ресорно министарство годишње издваја 100.000 КМ, изјавио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић.

"Влада Републике Српске додијелила је парцеле бањалучком Пољопривредном факултету, односно Експериментално-едукативном центру за реализацију бројних експеримената, јер је важно да они који се наве науком имају простор гдје могу сазнања приказати студентима и пољопривредницима", рекао је новинарима Пашалић.

Он је истакао да је важно што пољопривредници могу видјети и добити информацију о новим узгојним облицима.

Говорећи о Програму подршке Владе Мађарске привреди Републике Српске, Пашалић је оцијенио да је ријеч о значајним средствима и да пољопривредници имају јединствену прилику да обнове механизацију, као и да велики број пољопривредника присуствује његовој промоцији.

Продекан за научноистраживачки рад и међународну сарадњу бањалучког Пољопривредног факултета Жељко Вашко рекао је да Центар има 50 хектара на којима се спроводе различити експерименти.

"Тренутно је у Центру активна воћарска производња гдје имамо различите врсте и облике плодова. Рад у Центру је значајан за напредак наших студената, јер могу примијенити различите експерименталне технологије", каже Вашко. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана