Pašalić: Značajno funkcionisanje eksperimentalno-edukativnog centra

Srna
Foto: Srna

LAKTAŠI- Eksperimentalno-edukativni centar u Aleksandrovcu kod Laktaša izuzetno je značajan za realizaciju poljoprivrednih eksperimenata, a za njegov rad resorno ministarstvo godišnje izdvaja 100.000 KM, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

"Vlada Republike Srpske dodijelila je parcele banjalučkom Poljoprivrednom fakultetu, odnosno Eksperimentalno-edukativnom centru za realizaciju brojnih eksperimenata, jer je važno da oni koji se nave naukom imaju prostor gdje mogu saznanja prikazati studentima i poljoprivrednicima", rekao je novinarima Pašalić.

On je istakao da je važno što poljoprivrednici mogu vidjeti i dobiti informaciju o novim uzgojnim oblicima.

Govoreći o Programu podrške Vlade Mađarske privredi Republike Srpske, Pašalić je ocijenio da je riječ o značajnim sredstvima i da poljoprivrednici imaju jedinstvenu priliku da obnove mehanizaciju, kao i da veliki broj poljoprivrednika prisustvuje njegovoj promociji.

Prodekan za naučnoistraživački rad i međunarodnu saradnju banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta Željko Vaško rekao je da Centar ima 50 hektara na kojima se sprovode različiti eksperimenti.

"Trenutno je u Centru aktivna voćarska proizvodnja gdje imamo različite vrste i oblike plodova. Rad u Centru je značajan za napredak naših studenata, jer mogu primijeniti različite eksperimentalne tehnologije", kaže Vaško. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana