Одзвонило скривању оцјена и бјежању са часова

Анита Јанковић-Речевић
Одзвонило скривању оцјена и бјежању са часова

Бањалука - Оцјене основаца и средњошколаца из 84 школе у Српској од септембра ће бити вођене у е-дневницима, што ће родитељима омогућити свакодневан увид у успјех њихове дјеце, али и да прате њихов изостанак са наставе.

Министарство просвјете и културе РС реализацију пројекта “ЕДУИС онлајн” започело је у септембру прошле године, а електронски дневници до почетка наредне школске године биће имплементирани у 72 основне и 12 средњих школа. У плану је да е-дневници у будућности буду уведени у свих 115 основних и 82 средње школе.

- Употреба електронског дневника, који је замјена за класични школски дневник, показала је веома добре резултате у школама гдје је уведен. Омогућава родитељима увид у оцјене, изостанке и распоред часова, а наставницима олакшава израду обједињених извјештаја за одјељење, могућност аутоматског штампања свједочанстава, слања порука родитељима о састанцима, консултацијама и слично - саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Навели су да ресорно министарство до 2021. године планира да реализује неколико пројеката који се односе на опремање школа рачунарском опремом и имплементацијом информационог система у предшколске установе, а све с циљем успостављања ефикасног и правовременог праћења развоја дјеце и лакше доступности тих података родитељима.

- То би требало да омогући квалитетнију реализацију наставног процеса, употребу дигиталних садржаја у настави, функционисање школа на ефикаснији и модеран начин. Цјелокупни образовни систем у Српској ће постићи виши ниво квалитета, што је у складу са реформским процесима у образовању - навели су из Владе након јучерашње сједнице.

Директор Педагошког завода РС Предраг Дамјановић сматра да ће увођење е-дневника уозбиљити и ђаке и наставнике.

- Дјеца ће знати да ће родитељи у сваком моменту имати информације о њиховим оцјенама, па ће се понашати одговорније. Надам се да посјете родитеља школама због тога неће изостати јер увијек постоје неке ствари на које им се мора скренути пажња у разговору. Није школа само оно што пише у дневнику и дипломама - поручио је Дамјановић. 

Наставници

Предраг Дамјановић каже да електронски дневници представљају додатну обавезу за наставнике.

- Учитељи, наставници и професори имаће обавезу да свакога дана након наставе у е-дневнике унесу све оно што су тог дана урадили. Због правовремених информација за родитеље све ће морати радити тај дан, не за пет или десет дана - казао је Дамјановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана