Odzvonilo skrivanju ocjena i bježanju sa časova

Anita Janković-Rečević
Odzvonilo skrivanju ocjena i bježanju sa časova

Banjaluka - Ocjene osnovaca i srednjoškolaca iz 84 škole u Srpskoj od septembra će biti vođene u e-dnevnicima, što će roditeljima omogućiti svakodnevan uvid u uspjeh njihove djece, ali i da prate njihov izostanak sa nastave.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS realizaciju projekta “EDUIS onlajn” započelo je u septembru prošle godine, a elektronski dnevnici do početka naredne školske godine biće implementirani u 72 osnovne i 12 srednjih škola. U planu je da e-dnevnici u budućnosti budu uvedeni u svih 115 osnovnih i 82 srednje škole.

- Upotreba elektronskog dnevnika, koji je zamjena za klasični školski dnevnik, pokazala je veoma dobre rezultate u školama gdje je uveden. Omogućava roditeljima uvid u ocjene, izostanke i raspored časova, a nastavnicima olakšava izradu objedinjenih izvještaja za odjeljenje, mogućnost automatskog štampanja svjedočanstava, slanja poruka roditeljima o sastancima, konsultacijama i slično - saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Naveli su da resorno ministarstvo do 2021. godine planira da realizuje nekoliko projekata koji se odnose na opremanje škola računarskom opremom i implementacijom informacionog sistema u predškolske ustanove, a sve s ciljem uspostavljanja efikasnog i pravovremenog praćenja razvoja djece i lakše dostupnosti tih podataka roditeljima.

- To bi trebalo da omogući kvalitetniju realizaciju nastavnog procesa, upotrebu digitalnih sadržaja u nastavi, funkcionisanje škola na efikasniji i moderan način. Cjelokupni obrazovni sistem u Srpskoj će postići viši nivo kvaliteta, što je u skladu sa reformskim procesima u obrazovanju - naveli su iz Vlade nakon jučerašnje sjednice.

Direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović smatra da će uvođenje e-dnevnika uozbiljiti i đake i nastavnike.

- Djeca će znati da će roditelji u svakom momentu imati informacije o njihovim ocjenama, pa će se ponašati odgovornije. Nadam se da posjete roditelja školama zbog toga neće izostati jer uvijek postoje neke stvari na koje im se mora skrenuti pažnja u razgovoru. Nije škola samo ono što piše u dnevniku i diplomama - poručio je Damjanović. 

Nastavnici

Predrag Damjanović kaže da elektronski dnevnici predstavljaju dodatnu obavezu za nastavnike.

- Učitelji, nastavnici i profesori imaće obavezu da svakoga dana nakon nastave u e-dnevnike unesu sve ono što su tog dana uradili. Zbog pravovremenih informacija za roditelje sve će morati raditi taj dan, ne za pet ili deset dana - kazao je Damjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana