Одустају од зимнице због папрених цијена

Јана Кезић
Одустају од зимнице због папрених цијена

БАЊАЛУКА - Високе температуре уништиле су више од половине усјева поврћа и житарица, због чега се на јесен може очекивати њихово поскупљење.

Повртари кажу да тропске врућине, које иду и до 40 степени Целзијуса, остављају несагледиве посљедице на површинама на којима нема система наводњавања. Предсједник Удружења повртара Републике Српске, Бранко Мастало потврдио је за “Глас Српске” да ће поједине културе имати знатно мањи принос.

- Принос кромпира је сигурно умањен за 20 одсто и више и то онај који је наводњаван, док ће принос оног који није бити мањи и до 50 одсто. Проблем јесте то што културе које су на отвореном, попут паприке, парадајза и купуса прогоре, јер не могу поднијети високе температуре - рекао је Мастало. Додао је да ће, када се све узме у обзир, овогодишњи принос поврћа бити за 20 до 30 одсто мањи, него лани.

- Већ сада се осјети да је на тржишту мања понуда поврћа и да цијене расту, а мислим да ће оне још ићи горе - закључио је Мастало.

Игор Пејчиновић из Слатине, који на свом пољопривредном газдинству узгаја парадајз, каже да екстремне температуре не могу донијети ништа добро.

- Ове сезоне засадили смо парадајз на површини од око 1.600 квадрата, али ћемо сигурно имати 50 одсто мање приноса парадајза од планираног. Осим високих температура, проблем су стварале и редукције воде - рекао је Пејчиновић. Додао је да су откупне цијене ове године веће за око 30 одсто него лани, јер нема довољних количина за увоз.

Пољопривредник Дарко Илић из Карајзоваца код Српца каже да су приноси највише подбацили код кромпира и кукуруза.

- Ту су губици баш изражени, а остало поврће које се наводњава кап по кап, донекле се спасава - казао је Илић. Рекао је да је за прогнозе о јесењем купусу још рано, те да је на појединим мјестима нестало подземних вода.

- Ове године имамо екстремну сушу и никад лошију, те слабију продају лубенице али и слабију цијену. Лубенице се слабо продају без обзира што је љето, јер у пољопривреди једноставно нема правила - рекао је Илић.

Бањалучанка Милка В. казала је да су цијене поврћа знатно порасле, те да ће ове сезоне због тога сигурно набавити мање поврћа за зимницу.

- Килограм парадајза је већ сада око четири марке, а паприке су по три КМ. Због високих цијена ове године намјеравам да купим мање поврћа за припрему зимнице, а исто тако ће урадити и моје познанице. Иде набавка огрева и припрема за зиму, а чини ми се да ћемо на свему морати да штедимо - казала је ова Бањалучанка.

Продаја

Вриједност продаје пољопривредних производа на зеленим пијацама у јуну износила је нешто више од 1,2 милиона КМ, што у поређењу са истим мјесецом претходне године представља повећање од 123. 695 КМ.

- У поређењу са мајом ове године вриједност продаје у јуну била је већа за 6.211 КМ - показују статистички подаци. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана