Odustaju od zimnice zbog paprenih cijena

Jana Kezić
Odustaju od zimnice zbog paprenih cijena

BANjALUKA - Visoke temperature uništile su više od polovine usjeva povrća i žitarica, zbog čega se na jesen može očekivati njihovo poskupljenje.

Povrtari kažu da tropske vrućine, koje idu i do 40 stepeni Celzijusa, ostavljaju nesagledive posljedice na površinama na kojima nema sistema navodnjavanja. Predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske, Branko Mastalo potvrdio je za “Glas Srpske” da će pojedine kulture imati znatno manji prinos.

- Prinos krompira je sigurno umanjen za 20 odsto i više i to onaj koji je navodnjavan, dok će prinos onog koji nije biti manji i do 50 odsto. Problem jeste to što kulture koje su na otvorenom, poput paprike, paradajza i kupusa progore, jer ne mogu podnijeti visoke temperature - rekao je Mastalo. Dodao je da će, kada se sve uzme u obzir, ovogodišnji prinos povrća biti za 20 do 30 odsto manji, nego lani.

- Već sada se osjeti da je na tržištu manja ponuda povrća i da cijene rastu, a mislim da će one još ići gore - zaključio je Mastalo.

Igor Pejčinović iz Slatine, koji na svom poljoprivrednom gazdinstvu uzgaja paradajz, kaže da ekstremne temperature ne mogu donijeti ništa dobro.

- Ove sezone zasadili smo paradajz na površini od oko 1.600 kvadrata, ali ćemo sigurno imati 50 odsto manje prinosa paradajza od planiranog. Osim visokih temperatura, problem su stvarale i redukcije vode - rekao je Pejčinović. Dodao je da su otkupne cijene ove godine veće za oko 30 odsto nego lani, jer nema dovoljnih količina za uvoz.

Poljoprivrednik Darko Ilić iz Karajzovaca kod Srpca kaže da su prinosi najviše podbacili kod krompira i kukuruza.

- Tu su gubici baš izraženi, a ostalo povrće koje se navodnjava kap po kap, donekle se spasava - kazao je Ilić. Rekao je da je za prognoze o jesenjem kupusu još rano, te da je na pojedinim mjestima nestalo podzemnih voda.

- Ove godine imamo ekstremnu sušu i nikad lošiju, te slabiju prodaju lubenice ali i slabiju cijenu. Lubenice se slabo prodaju bez obzira što je ljeto, jer u poljoprivredi jednostavno nema pravila - rekao je Ilić.

Banjalučanka Milka V. kazala je da su cijene povrća znatno porasle, te da će ove sezone zbog toga sigurno nabaviti manje povrća za zimnicu.

- Kilogram paradajza je već sada oko četiri marke, a paprike su po tri KM. Zbog visokih cijena ove godine namjeravam da kupim manje povrća za pripremu zimnice, a isto tako će uraditi i moje poznanice. Ide nabavka ogreva i priprema za zimu, a čini mi se da ćemo na svemu morati da štedimo - kazala je ova Banjalučanka.

Prodaja

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u junu iznosila je nešto više od 1,2 miliona KM, što u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine predstavlja povećanje od 123. 695 KM.

- U poređenju sa majom ove godine vrijednost prodaje u junu bila je veća za 6.211 KM - pokazuju statistički podaci. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana