Одлука о судбини млијека идуће седмице

Марина Чигоја
Одлука о судбини млијека идуће седмице

Брисел, Бањалука - Хоће ли БиХ, ипак, моћи да извози млијеко у Европску унију, биће познато идуће седмице када ће надлежни комитет Европске комисије разматрати жалбу Хрватске због које је БиХ забрањен извоз млијека у ЕУ.

Рекао је то јуче "Гласу Српске" директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба након састанка са директором Директората за здравље и безбједност хране Бернардом ван Гоетхемом на којем су разговарали о блокади извоза млијека из БиХ у ЕУ.

Извоз млијека из БиХ у ЕУ требало је да крене 26. августа, али је истог дана стопиран након што се Хрватска жалила Европској комисији на одлуку о одобравању извоза млијека из БиХ у ЕУ.

Калаба је истакао да је ЕУ овим потезом изашла у сусрет БиХ с обзиром на то да је састанак Сталног комитета за прехрамбени ланац и здравље животиња Европске комисије првобитно био планиран за 16. септембар.

- Задовољни смо јер је састанак на којем ће се расправљати о жалби Хрватске помјерен са 16. на 9. или 10. септембар. Тада ће све бити познато. Врло је битно да се гласа простом већином и да нико не може уложити вето, тако да се надам да ће половином идуће седмице наша листа са мљекарама које могу да извозе бити враћена на веб страницу ЕК - рекао је Калаба и додао да би то значило да ће извоз одмах бити могућ јер нема додатних процедура које се морају испоштовати.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да је БиХ испунила све услове за извоз, да је жалба Хрватске неоснована и да очекује позитиван исход састанка идуће седмице. Казао је да је Хрватска у жалби навела да би мисија Канцеларије за храну и ветеринарство (ФВО) из Даблина још једном требало да дође у контролу у БиХ да види да ли су заиста испуњени сви услови, али да то нису стварни разлози њихове жалбе.

- Јасно је да се њихови разлози своде на незадовољство због тога што БиХ није са ЕУ потписала адаптацију Споразума о стабилизацији и придруживању. Односно, што нисмо пристали на то да они и даље увозе код нас са привилегијама које су имали прије уласка у ЕУ, као чланица ЦЕФТА. Други разлог је вјероватно страх од конкуренције из БиХ, као и незадовољство пољопривредника и скори избори у Хрватској. То је један маркетиншки потез - рекао је Шаровић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара РС Владимир Усорац рекао је да су ратари задовољни исходом разговора у Бриселу и да неће блокирати границе, како су то раније најавили, док не виде каква ће одлука бити донесена идуће седмице.

- Очекујемо да ће одлука бити правична, односно у нашу корист. Оно што су наши представници постигли ми не желимо да покваримо притиском на Шаровића и доношењем реципрочних мјера. Чекамо тај састанак, а мислим да послије сједнице Комитета нећемо имати потребу ни да коментаришемо ту одлуку - рекао је Усорац.

Контрола

Владимир Усорац је рекао да очекује да ЕУ контролише наше производе, али да и БиХ по истом принципу контролише њихове.

- До сада тај принцип није важио. У БиХ су контролисани само домаћи производи, док оне из увоза нико није контролисао. Од сада се и ти производи контролишу према важећим прописима - рекао је Усорац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана