Очи 33.539 радника упрте у преговоре о минималцу

Маријана Миљић
Очи 33.539 радника упрте у преговоре о минималцу

Бањалука - Повећање најниже плате у РС од идуће године највише би обрадовало 33.539 радника који су пријављени на минималац, а готово половина њих прима плату и нижу од 370 марака.

Посебно они, али и сви остали радници у РС, с нестрпљењем очекују до каквог ће закључка доћи радна група састављена од представника Владе, синдиката и послодаваца који до идуће седмице треба да одреде нови износ најниже плате.

Економски показатељи у Српској иду у прилог томе да минималац буде повећан, а да ли ће до тога доћи и колико би то повећање могло да износи, нико још не може са сигурношћу да каже.

Подаци Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС показују да у РС велики број радника прима управо најнижу плату. Доприносе на минималац од 370 КМ послодавци уплаћују за 16.429 радника.

- Постоје и они радници за које се уплаћују доприноси за плату нижу од 370 марака, а њих је 17.100 - подаци су Фонда.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић подсјећа да су социјални партнери посљедњи пут најнижу плату одредили 2010. године, те да је већ годину касније требало да усвоје њен нови износ, што се није десило. Наглашава да су подаци о привреди једини параметри на основу којих се утврђује износ најниже плате, али и да она треба да износи 50 одсто од просјечне плате.

Послодавци су и даље при ставу да је за њих повећање минималца на износ од 50 одсто просјечне плате, која је у септембру износила 834 КМ, превелико оптерећење.  

- Ми ћемо показати добру вољу и толеранцију за разговор, јер минимална плата није довољна за живот - рекао је предсједник Уније удружења послодаваца Драгутин Шкребић.

Економско-социјални савјет ће, када радна група задужена за предлагање минималца заврши посао, Влади РС предложити износ најниже плате.

Аргументи Савеза синдиката РС за повећање минималца

Износ минималне плате није мијењан од 2010.

Обавеза из Закона о раду РС

Раст економских показатеља

Раст трошкова живота

_

Став послодаваца о расту минималца на половину просјечне плате

Отпуштање радника

Избјегавање плаћања доприноса 

Рад на црно

Затварање радњи

Нелојална конкуренција

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана