Обиљежена 71 година од страдања Јевреја

Aгенције
Обиљежена 71 година од страдања Јевреја

Брчко - Савез удружења бораца Народноослободилачког рата Брчко дистрикта обиљежио је данас 71 годину од страдања Јевреја у том граду 10. и 17. децембра 1941. године, јавиле су агенције.

Делегација брчанског СУБНОР-а, предвођена предсједником Илијом Пајићем, прво је положила вијенац на мосту преко Саве, гдје су усташе 10. децембра 1941. године заклале или чекићима убиле и бациле у ријеку 138 припадника Јеврејске општине Брчко.

Потом је вијенац положен и на спомен-обиљежју у кругу бивше Фабрике намјештаја "Босна", гдје су фашисти стријељали и преосталих 236 брчанских Јевреја који су се након Aншлуса Aустрије 1939. године из те земље, те Чешке и Словачке доселили у Брчко.

- Осим тога што је то цивилизацијски и морални чин учесника НОР-а и грађана Брчког, веома је важно да се никада не заборави овај страшни догађај - рекао је предсједник брчанског СУБНОР-а Илија Пајић.

Он је истакао да је Брчко једини град у Европи у коме су фашисти успјели да убију све до посљедњег Јевреја у Другом свјетском рату.

- Брчко је, због тога што су Јевреји истријебљени, постало симбол страдања и као такво ушло је у јеврејске молитве - напоменуо је Пајић.

Од тада до 1992. године у Брчком није било ниједног Јевреја, док данас живи само једна јеврејска породица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана