Obilježena 71 godina od stradanja Jevreja

Agencije
Obilježena 71 godina od stradanja Jevreja

Brčko - Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Brčko distrikta obilježio je danas 71 godinu od stradanja Jevreja u tom gradu 10. i 17. decembra 1941. godine, javile su agencije.

Delegacija brčanskog SUBNOR-a, predvođena predsjednikom Ilijom Pajićem, prvo je položila vijenac na mostu preko Save, gdje su ustaše 10. decembra 1941. godine zaklale ili čekićima ubile i bacile u rijeku 138 pripadnika Jevrejske opštine Brčko.

Potom je vijenac položen i na spomen-obilježju u krugu bivše Fabrike namještaja "Bosna", gdje su fašisti strijeljali i preostalih 236 brčanskih Jevreja koji su se nakon Anšlusa Austrije 1939. godine iz te zemlje, te Češke i Slovačke doselili u Brčko.

- Osim toga što je to civilizacijski i moralni čin učesnika NOR-a i građana Brčkog, veoma je važno da se nikada ne zaboravi ovaj strašni događaj - rekao je predsjednik brčanskog SUBNOR-a Ilija Pajić.

On je istakao da je Brčko jedini grad u Evropi u kome su fašisti uspjeli da ubiju sve do posljednjeg Jevreja u Drugom svjetskom ratu.

- Brčko je, zbog toga što su Jevreji istrijebljeni, postalo simbol stradanja i kao takvo ušlo je u jevrejske molitve - napomenuo je Pajić.

Od tada do 1992. godine u Brčkom nije bilo nijednog Jevreja, dok danas živi samo jedna jevrejska porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana