Нуклеарни отпад не смије стићи у двориште БиХ

Жељка Домазет
Нуклеарни отпад не смије стићи у двориште БиХ

Сарајево - БиХ треба да искористи све правне и законске могућности да спријечи Хрватску у њеној намјери да на подручју Трговске горе у близини границе са БиХ гради одлагалиште радиоактивног отпада.

Поручили су то министри спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, просторног уређења, грађевинарства и екологије РС Сребренка Голић и екологије и туризма ФБиХ Едита Ђапо и директор Регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ Емир Диздаревић, који су се у петак на министарској конференцији у Сарајеву договарали о корацима који ће бити предузети у вези са овим проблемом.

- БиХ ће заузети став о том питању и тражити да буду одржане најмање двије јавне расправе у БиХ. Могуће је и формирање уже стручне радне групе с циљем што квалитетнијег одговора БиХ на намјере из Хрватске - рекао је Шаровић.

На питање шта ће БиХ предузети у случају да Хрватска истраје у својој намјери, Шаровић је казао да БиХ још није припремила сва акта за такву опцију и да ће пратити како ће се ситуација одвијати.

- Надам се да ћемо бити потпуно спремни и искористићемо све могућности које нам стоје на располагању. Обавијестићемо Европску комисију и све учеснике у пројекту. Постоји потпуно јединство у БиХ о овом питању и вјерујем да ће се глас БиХ чути, да ће бити снажан и да ће утицати на будућа догађања у вези са изградњом одлагалишта - поручио је Шаровић.

Голићева каже да је незапамћено у свјетској пракси да нека држава свој нуклеарни отпад депонује на граници са сусједном државом као што то намјерава Хрватска.

- То је посебно забрињавајуће ако се зна да се планирана локација налази на веома водопропусном земљишту, што представља директну опасност за водотоке у сливу ријеке Уне и њених притока, а самим тим и за људе и њихово здравље - рекла је Голићева.

Указала је на чињеницу да се у Хрватској већ воде јавне расправе о том питању и да је план Загреба да своје војне касарне на граници са БиХ претвори у складиште нуклеарног отпада, што је наишло на велики отпор грађана са обје стране границе. Упитала је зашто Загреб тај отпад не одлаже на безбједнијим локацијама попут Велебита и додала да не треба заборавити на обавезу Хрватске да мора складиштити и дио нуклеарног отпада и осталих чланица ЕУ, а не само из словеначке нуклеарне електране "Кршко".

- Тражићемо одржавање јавних расправа, једне у Новом Граду, друге у некој сусједној општини у ФБиХ и треће у Сарајеву - рекла је Голићева.

Ђапо је нагласила да је јединствен став свих да треба спријечити изградњу одлагалишта на Трновској гори.

Шта ће бити одлагано

Емир Диздаревић је рекао да Хрватска не намјерава да одлаже само нуклеарни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", него и такозвани институционални отпад индустријског, медицинског, научног и другог поријекла.

- Планирано је да на Трговску гору буде депонован најприје тај институционални отпад. У другој фази превезено би било и пола количине нуклеарног отпада из нуклеарке "Кршко" ниске и средње радиоактивности. Када се овај отпад депонује у земљу више се не смије преносити - истакао је Диздаревић наводећи да се у хрватским касарнама тренутно налази отпадни војни материјал, који такође садржи одређену количину радиоактивности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана