Непогоде нису отјерале туристе

Милош Васиљевић
Непогоде нису отјерале туристе

БАЊАЛУКА - Природа од које застаје дах, бањски центри за све генерације, Бањалука као центар манифестационог туризма, али и Требиње, мјесто у полеђини мора у које се радо враћају гости неки су од разлога зашто је у првих шест мјесеци Српску посјетило око 33.000 туриста више него у истом периоду лани.

Према подацима републичког Завода за статистику, у Српској је за пола године евидентирано 226.713 долазака туриста.

Уз посјете на радост домаћих угоститеља и хотелијера повећан је и број ноћења па су тако у првом полугодишту ове године остварена 536.484 ноћења, док је тај број у истом периоду лани износио 473.153.

Странци су остварили 59 одсто од укупног броја ноћења. Традиционално, највећи број гостију је из региона, а међу најбројнијим који су боравили у Српској су гости из Турске, Њемачке, Аустрије и Италије.

Руководилац сектора за промоцију у Туристичкој организацији РС Марко Радић рекао је за “Глас Српске” да статистички показатељи иду у правцу нових рекорда када су доласци туриста у питању.

- Такав податак нас радује, посебно када се узму у обзир неповољни временски услови и током зимске сезоне, када до половине јануара није било снијега, али и у току прољећа и љета, гдје су мај, јун, па ево и јул, изразито нестабилни - рекао је Радић.

Према његовим ријечима, у овом периоду године издваја се неколико дестинација, међу којима и Бањалука, која нуди квалитетне садржаје на води, али и велики број манифестација које привлаче туристе у овај град.

- Требиње у овом периоду године биљежи велику посјећеност захваљујући близини мора, али и великом броју купалишта, превасходно аква-парку “Град сунца”, који је заслужан за скоро 40 одсто туристичког промета у граду - рекао је Радић.

Нагласио је да се издваја и највећи бисер љетне понуде, а то је рафтинг на Тари те љетни садржаји на Јахорини, бањски центри, али и градови попут Бијељине и Вишеграда, који су на прагу рекордних резултата.

Биће ово рекордна сезона и на крајњем југу Српске, јер се Требиње позиционирало на туристичку мапу, како региона тако и Европе. То потврђује и директорица Туристичке организације Требиње Мирјана Путица која за “Глас Српске” каже да је за првих шест мјесеци регистровано 82.745 ноћења туриста, што је увећање од 16 одсто у односу на исти период прошле године, која је окарактерисана као историјска.

 - Сваки мјесец појединачно је био бољи него лани, а посебно јануар, март, април и мај. Имали смо сјајну предсезону, имамо одличну сезону и наш град је давно престао да буде само сезонски туристички центар - рекла је Путица.

Како она каже, постали су атракција и за туристе из цијеле Европе, који када једном посјете град подно Леотара, увијек се враћају.

- И даље највећи број гостију је из региона, али ту све више гости из Француске, Њемачке, Турске и Русије. Ове године су регистрована ноћења туриста из 53 земље свијета - рекла је Путица.

Авантуризам

Мирјана Путица је нагласила да је ове године у Херцеговини акценат на авантуризму, а како каже, сваке године се труде да обогате туристичку понуду.

- Имамо нове понуде, то су квадови и електрични бицикли који нуде могућност да у току једног дана буде посјећено више локација. Уз то ту је и стаза од Требиња до Јазине дуга 15 километара, у којој уживају сви, а посебно странци - рекла је Путица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана