На мале фарме стиже 200 јуница

Анита Јанковић Речевић
На мале фарме стиже 200 јуница

БАЊАЛУКА - За набавку 200 приплодних јуница, које ће бити додијељене малим фармерима у Херцеговини и на Романији, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС расписало је јавни позив, а заинтересовани добављачи понуде могу послати до 1. августа.

У ресорном министарству истичу да ће јунице бити набављене у оквиру Пројекта развоја предузетништва и пољопривреде у руралним подручјима који финансира Међународни фонд за пољопривредни развој (ИФАД).

Менаџер поменутог пројекта Драган Вучковић каже да ће министарство сносити трошкове набавке јуница у вриједности до 1.800 КМ.

- Преостали дио новца биће обезбијеђен из три извора финансирања. Мљекара “Пађени”, за чије кооперанте се и набављају јунице, учествоваће са 30 одсто средстава, локалне заједице са подручја сарајевско-романијске и херцеговачке регије обезбиједиће десет одсто, док ће са 20 одсто учествовати фармери - рекао је Вучковић.

Додао је да је овај партнерски пројекат ресорног министарства само једна у низу планираних активности које се спроводе с циљем унапређења мљекарског сектора у земљи.

У јавном позиву, који је отворен до 1. августа, наводи се да ће се набавка јуница спроводити у два наврата.

У  првом лоту потребно је испоручити 140 комада стеоних јуница пасмине чешки симентал, а у другом 60 комада расе аустријски симентал.

- Заинтересовани понуђачи могу се удружити са другим добављачима како би унаприједили могућности за успјешно извршење набавке, а  процедура избора биће обављена коришћењем методе националног конкурентског надметања - стоји у позиву.

Понуђачи заинтересовани за достављање понуде могу откупити понудбену документацију након уплате 40 КМ на рачун 555-100-00564783-51 код Нове банке, са назнаком за корисника “Јединица за координацију пољопривредних пројеката”.

Понудбену документацију потребно је доставити на адресу Трг Републике Српске 1, VIII спрат, канцеларија број 18А, 78000 Бањалука.

Закасњеле понуде неће бити прихваћене, као ни понуде достављене електронским путем. 

Руралне општине

У Министарству пољопривреде наводе да Пројекат развоја предузетништва и пољопривреде у руралним подручјима укључује помоћ сиромашним произвођачима, пружање услуга, испоруку старт пакета и опреме. Пројектом, који ће трајати до краја септембра 2026. године, предвиђен је и развој кластера на подручју локалних заједница у Српској и ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана