Минимално поскупљење струје у РС

Срна
Минимално поскупљење струје у РС

Требиње - Ниједно предузеће из система Електропривреде Републике Српске /ЕРС/ још није поднијело захтјев за повећање цијене електричне енергије, а, уколико то учини, евентуално одобрено поскупљење биће минимално, јер се води рачуна о социјалном моменту, потврдио је данас у Требињу Благоје Шупић, директор за економско-финансијске послове у ЕРС-у.

Он је истакао да би било реално и оправдано да предузећа Регулаторној комисији за електричну енергију поднесу и веће захтјеве, али да се то неће десити и да ће се приликом израде плана, који је у току, искористити све унутрашње резерве, сагледати ситуација и након тога утврдити најнижније повећање.

Шупић је рекао новинарима да се не може говорити колико ће то процентуално износити, јер тарифни поступак води Регулаторна комисија за електричну енергију Републике Српске, наглашавајући да поступак траје од два до шест мјесеци.

Он је нагласио да у Републици Српској у претходне четири и по године није било повећања цијене електричне енергије, напомињући да је у том периоду цијена струје повећавана и у електропривредама БиХ и Хрватске заједнице Херцег-Босне, што је прошло без "велике помпе".

Шупић је потврдио да у ЕРС-у још нису поднесени захтјеви за повећање цијене електричне енергије, али да су иницирани трошковима који су настали од посљедњег тарифног поступка 2010. године и који износе више од 25 милиона КМ на годишњем нивоу.

Он је појаснио да је дошло до стопроцентног повећања накнада за потопљено земљиште и накнада за необновљиве изворе што је трошак око 20 милиона КМ на годишњем нивоу, те до активирања средстава од 2010. до 2015. године на име повећања трошка амортизације и до увођења трошка расподјеле рачуна од пошта од око пет милиона марака.

И уколико дође до повећања цијене струје у Српкој, Шупић, каже да ће она поново бити најнижа у региону, с обзиром да је и у Србији најваљено поскупљење за 15 одсто.

"Када је ријеч о индустрији, цијена струје у Српској је 84 одсто нижа од цијене у Електропривреди Хрватске заједнице Херцег-Босне, 75 одсто од Електропривреде БиХ, 21 одсто од Електропривреде Србије, 76 одсто од цијена у Црној Гори, а 113 одсто од електропривреде Хрватске", навео је Шупић.

Поредећи цијене струје за домаћинства, Шупић каже да је у ЕРС-у за 26 одсто нижа од цијена у Електропривреди Хрватске заједнице Херцег-Босне, за 20 одсто од Електропривреде БиХ, за 47 одсто него у Црној Гори, те 66 одсто него у Хрватској, док је само у ЕПС-у цијена струје нижа за девет одсто него у Српској. 

Говорећи о продаји билансних вишкова струје, Шупић је напоменуо да је у 2014. години ЕРС на слободном тржишту продала 1.743 гигават-часа елелектричне енергије и остварила по том основу приход од 141 милион КМ.  

Он је напоменуо да је у слободној продаји постигнута цијена 42 евра по мегават-часу и да је она за 15 евра била већа по мегават-часу од цијене енергије која се испоручује домаћим дистрибутерима. 

Шупић је појаснио да се, након сагледавања годишњег електро-биланса, највећи дио тих количина продаје путем међународног тендера, а остатак на мјесечноим, седмичном и дневном нивоу.  

"ЕРС продаје негарантовану електричну енергију, а таква енергија има отказни рок осам часова, те је, с тога, 10 до 20 одсто јефтинија него гарантована које продају друге електропривреде у окружењу", рекао је Шупић. 

Он је појаснио да је ЕРС принуђена на отказни рок због тога што би се испадом једне од двије термолектране чија је инсталисана снага по 300 мегавата дошло у ситуацију да недостаје електричне енергије за домаће тржиште, усљед чега би се струја морала куповати да би се задовољиле потребе остатка који се извози.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана