Купили станове на земљи под хипотеком

nezavisne.com
Купили станове на земљи под хипотеком

Бањалука - Станари који су купили станове у згради у Улици палих бораца број 55, у бањалучком насељу Ада, страхују да ће се наћи на улици јер је земљиште, на којем је објекат подигнут, прије изградње стављено под хипотеку, а под хипотеку је касније, када су се уселили, стављена и зграда.

То су ријечи Витомира Петричевића, предсједника Заједнице етажних власника, који истиче да се углавном ради о породицама тешког материјалног статуса, те да многи станари уопште не раде, а много су новца потрошили како би имали властити кров над главом, пишу Независне новине.

Петричевић појашњава да је подизање зграде почело 2009, а усељавање двије године касније, с тим што је, наводи, изградња извршена на земљишту чији су тадашњи власници добили четири стана у овом стамбеном објекту.

"Инвеститор радова, предузеће 'ММ Home' из Бањалуке, је плац гдје је наша зграда те још један плац у Росуљама дао под хипотеку јер је та фирма у Комерцијалној банци подизала кредит. Послије тога то предузеће је, без сагласности станара, извршило репрограм тог кредита, а као нову хипотеку ставило је зграду у којој смо купили станове", рекао је Петричевић.

Станаре у згради, како он истиче, шокирало је када им је стигло обавјештење из Комерцијалне банке, а у којем стоји да инвеститор према банци не измирује обавезе.

За спорне хипотеке, како наводи Петричевић, од укупно 18 станова колико их је у згради знала су тек четири станара, а преостали су сазнали по пријему обавјештења из банке.

"Тражимо да се наш проблем ријеши јер су људи платили станове, а сада не знају шта ће даље", рекао је Петричевић.

Наша екипа је, такође, разговарала са још једном станарком у овој згради, чије је име познато редакцији "Независних", а која наводи да је у шоку. Стан је, истиче, купила од човјека који га је претходно купио од инвеститора, али ни слутила није шта ће услиједити.

"У мом случају крив је онај ко је прије мене купио овај стан. Мени нико ријечи није рекао да је та земља под хипотеком. А они станари, који су купили станове док су били у изградњи, знали су да је земљиште под хипотеком. Ја која сам накнадно купила стан нисам за то знала, нити да је у међувремену и зграда отишла под хипотеку", наводи она.

С друге стране, Младен Станић, заступник предузећа "ММ Home", признаје да земљиште јесте под хипотеком, али се то, како каже, не односи и на зграду. Наводи да тензије не треба дизати.

"Ми смо ишли код нотара и он је упозоравао све иједног станара да ту, кад је ријеч о плацу, има хипотека од милион марака. Дакле, говоримо о станарима који су купили од мене стан, не говоримо о препродаји", каже он.

Како је додао, у међувремену, када је износ кредита смањен на 400.000 марака, дошло је до смањене продаје некретнина, а самим тим је и предузеће "ММ Home" наишло на проблеме у вези с исплатом кредита.

"Банци смо тада тражили репрограм кредита, да нам се смањи рата или да нам се одобри грејс период", наводи Станић, те додаје да са банком нису могли постићи договор, већ је услиједио низ компликација.

Он понавља да објекат није под хипотеком, те да станарима зграду нико не може узети.

Из Комерцијалне банке потврђују да "ММ Home" јесте њихов клијент.

"Али, у вези с пословним односом између банке и клијента, у складу са нашом пословном политиком, нисмо у могућности средствима информисања достављати податке, то јест одговорити на постављена питања, која представљају пословну тајну између банке и конкретног клијента", навели су из Комерцијалне банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана