Криза не омета ђачка путовања

Јанковић Речевић
Криза не омета ђачка путовања

БАЊАЛУКА - Ученици завршних разреда основних и средњих школа увелико се припремају да најљепше животне успомене испишу на матурским екскурзијама ван граница Српске, а судећи по интересовању планове о путовању не ометају ни криза ни више цијене аранжмана.

Одлазак на екскурзију у врху је листе догађаја који се памте цијели живот и за многу дјецу прва прилика да се на неколико дана одвоје од родитеља и упусте у пут забаве, смијеха, нових љубави и ситних несташлука због чега пажљиво бирају дестинацију. Иако је путовање на дестинације у оквиру граница Српске јефтиније, већина бира да путује километрима далеко не марећи превасходно за цијену. 

Директорица Електротехничке школе “Никола Тесла” у Бањалуци Ирина Чавић каже да су родитељи и ђаци међу понуђеним аранжманима у Србији, Грчкој, Италији и градова у средњој Европи изабрали посјету италијанским градовима. Путоваће у другој половини маја, а седам дана боравка у Италији платиће око 780 марака.

- Цијена аранжмана, с обзиром на сва остала поскупљења није претјерана и интересовање ученика је и те како велико. Претходне три године нисмо организовали екскурзију због пандемије па је тешко рећи колико родитељи сада морају издвојити више новца у односу на ранији период. Водимо рачуна о социјалној карти наших ученика и трудимо се да понуде буду прихватљиве за све ђаке - рекла је Чавићева.

Бањалучки гимназијалци овог прољећа обилазиће Беч, Праг и Будимпешту, а то задовољство у трајању од пет дана платиће око 700 КМ.

- До краја школске године организоваћемо двије матурске екскурзије на исту дестинацију. Крајем марта на путовање иду ученици четвртих разреда, јер нису ишли прошле јесени. Екскурзија је тада требало да буде реализована на Крфу, али с обзиром да је цијена аранжмана била око 1.050 марака родитељи су одбили јер је било прескупо. Инсистирали су да организујемо друго путовање и сада смо имали срећу да цијена није много висока како је могла бити с обзиром на сва поскупљења - рекла је директорица Гимназије у Бањалуци Вита Малешевић и додала да ће ђаци трећих разреда на матурско путовање ићи у мају. 

Она је истакла да је омогућено плаћање у четири рате те да ће на екскурзију ићи више од 90 одсто ђака.

- Изабрана дестинација није међу најјефтинијим, али дјеца су то жељела. Организовали смо се, тражили донаторе за оне ученике који немају могућност да сами плате. Јавили су се појединци, фирме, други родитељи тако да ће већина ђака путовати - навела је Малешевићева.

Директор Економске школе у Бијељини Душко Ђурић каже да ће њихови ученици четвртих разреда на матурску екскурзију ићи у Италију у септембру, те да не зна колико ће аранжман коштати јер још нису изабрали агенцију.

- Очекујемо да ће цијена бити већа него ранијих година с обзиром на тржишна кретања. Од 130 ђака, њих око 15 се изјаснило да неће ићи, а да ли ће интересовање остати на тако великом нивоу кад будемо знали и цијену не знам - казује Ђурић.

Када су у питању основци, њима се нуде дестинације у Српској и сусједној Србији, која је и чешћи избор. 

То потврђује директорица ОШ “Свети Сава” из Фоче Јелена Чанчар која каже да су родитељи изабрали да њихова дјеца путују у Србију, упркос вишој цијени аранжмана.

- Ученици деветих разреда у другој половини маја иду у Србију пет дана и то ће платити 465 марака. Интересовање је велико, тек мали број ученика неће ићи. Цијене не можемо поредити с прошлом генерацијом, јер од 2019. године није било путовања мимо граница наше земље - рекла је Чанчар. 

У Нови Сад, Београд и Крагујевац путоваће и ученици који похађају ОШ “Иво Андрић” у Бањалуци.

- Према садашњим пријавама краћем маја ићи ће 106 ученика осмог разреда, а за оних 13 који неће ићи организоваћемо наставу. Цијена екскурзије је 455 марака и може се платити у четири рате. Дјеца имају три оброка и плаћене све улазнице - рекла је директорица ове бањалучке школе Жељка Опачић. 

Лимит

Жељка Опачић каже да су школе почетком јануара ове године добиле правилник према којем цијена извођења екскурзија не би требало да износи више од 650 КМ, што је како каже, смањило број дана на путовању.

Када је ријеч о реализацији екскурзија у иностранство, Вита Малешевић објашњава да је дозвољен и већи износ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана