Kriza ne ometa đačka putovanja

Janković Rečević
Kriza ne ometa đačka putovanja

BANjALUKA - Učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola uveliko se pripremaju da najljepše životne uspomene ispišu na maturskim ekskurzijama van granica Srpske, a sudeći po interesovanju planove o putovanju ne ometaju ni kriza ni više cijene aranžmana.

Odlazak na ekskurziju u vrhu je liste događaja koji se pamte cijeli život i za mnogu djecu prva prilika da se na nekoliko dana odvoje od roditelja i upuste u put zabave, smijeha, novih ljubavi i sitnih nestašluka zbog čega pažljivo biraju destinaciju. Iako je putovanje na destinacije u okviru granica Srpske jeftinije, većina bira da putuje kilometrima daleko ne mareći prevashodno za cijenu. 

Direktorica Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Banjaluci Irina Čavić kaže da su roditelji i đaci među ponuđenim aranžmanima u Srbiji, Grčkoj, Italiji i gradova u srednjoj Evropi izabrali posjetu italijanskim gradovima. Putovaće u drugoj polovini maja, a sedam dana boravka u Italiji platiće oko 780 maraka.

- Cijena aranžmana, s obzirom na sva ostala poskupljenja nije pretjerana i interesovanje učenika je i te kako veliko. Prethodne tri godine nismo organizovali ekskurziju zbog pandemije pa je teško reći koliko roditelji sada moraju izdvojiti više novca u odnosu na raniji period. Vodimo računa o socijalnoj karti naših učenika i trudimo se da ponude budu prihvatljive za sve đake - rekla je Čavićeva.

Banjalučki gimnazijalci ovog proljeća obilaziće Beč, Prag i Budimpeštu, a to zadovoljstvo u trajanju od pet dana platiće oko 700 KM.

- Do kraja školske godine organizovaćemo dvije maturske ekskurzije na istu destinaciju. Krajem marta na putovanje idu učenici četvrtih razreda, jer nisu išli prošle jeseni. Ekskurzija je tada trebalo da bude realizovana na Krfu, ali s obzirom da je cijena aranžmana bila oko 1.050 maraka roditelji su odbili jer je bilo preskupo. Insistirali su da organizujemo drugo putovanje i sada smo imali sreću da cijena nije mnogo visoka kako je mogla biti s obzirom na sva poskupljenja - rekla je direktorica Gimnazije u Banjaluci Vita Malešević i dodala da će đaci trećih razreda na matursko putovanje ići u maju. 

Ona je istakla da je omogućeno plaćanje u četiri rate te da će na ekskurziju ići više od 90 odsto đaka.

- Izabrana destinacija nije među najjeftinijim, ali djeca su to željela. Organizovali smo se, tražili donatore za one učenike koji nemaju mogućnost da sami plate. Javili su se pojedinci, firme, drugi roditelji tako da će većina đaka putovati - navela je Maleševićeva.

Direktor Ekonomske škole u Bijeljini Duško Đurić kaže da će njihovi učenici četvrtih razreda na matursku ekskurziju ići u Italiju u septembru, te da ne zna koliko će aranžman koštati jer još nisu izabrali agenciju.

- Očekujemo da će cijena biti veća nego ranijih godina s obzirom na tržišna kretanja. Od 130 đaka, njih oko 15 se izjasnilo da neće ići, a da li će interesovanje ostati na tako velikom nivou kad budemo znali i cijenu ne znam - kazuje Đurić.

Kada su u pitanju osnovci, njima se nude destinacije u Srpskoj i susjednoj Srbiji, koja je i češći izbor. 

To potvrđuje direktorica OŠ “Sveti Sava” iz Foče Jelena Čančar koja kaže da su roditelji izabrali da njihova djeca putuju u Srbiju, uprkos višoj cijeni aranžmana.

- Učenici devetih razreda u drugoj polovini maja idu u Srbiju pet dana i to će platiti 465 maraka. Interesovanje je veliko, tek mali broj učenika neće ići. Cijene ne možemo porediti s prošlom generacijom, jer od 2019. godine nije bilo putovanja mimo granica naše zemlje - rekla je Čančar. 

U Novi Sad, Beograd i Kragujevac putovaće i učenici koji pohađaju OŠ “Ivo Andrić” u Banjaluci.

- Prema sadašnjim prijavama kraćem maja ići će 106 učenika osmog razreda, a za onih 13 koji neće ići organizovaćemo nastavu. Cijena ekskurzije je 455 maraka i može se platiti u četiri rate. Djeca imaju tri obroka i plaćene sve ulaznice - rekla je direktorica ove banjalučke škole Željka Opačić. 

Limit

Željka Opačić kaže da su škole početkom januara ove godine dobile pravilnik prema kojem cijena izvođenja ekskurzija ne bi trebalo da iznosi više od 650 KM, što je kako kaže, smanjilo broj dana na putovanju.

Kada je riječ o realizaciji ekskurzija u inostranstvo, Vita Malešević objašnjava da je dozvoljen i veći iznos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana